Nemzetközi elfogatóparanccsal keresik a négyes metró projektcégének vezetőjét

bűnügy
2017 február 09., 06:01
comments 29

A Párbeszéd képviselőjének, Szabó Tímeának a kérdésére válaszolva árulta el Polt Péter legfőbb ügyész, hogy 

"nemzetközi és európai elfogatóparanccsal keresik Gulyás Lászlót, a 4-es metró beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjét."

Szabó arra lett volna kíváncsi, írja a Magyar Nemzet, hogy miért nem történt érdemi nyomozás az elmúlt hat év során a 4-es metrót érintő korrupció ügyében. Polt Péter szerint 

  • először 2009-ben indítottak egy nyomozást, amit „részben bűncselekmény, részben bizonyítottság” hiányában megszüntettek.
  • Majd a 2011-ben indított Alstom-nyomozásban három gyanúsítottat múlt októberben kihallgattak. 

Gulyást ekkor őrizetbe is vették, de előzetes letartóztatását a bíróság elutasította. A DBR-igazgató ezután lépett meg. 

Frissítés: csütörtök este az alábbi pontosítást adta ki a Fővárosi Törvényszék: 

2017. február 9-én a Magyar Nemzet nyomán a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Budai Központi Kerületi Bíróság az „Alstom-ügyben” nem bocsátott ki Gulyás László nevű személy ellen sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz. 

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2016. október 6-án elutasította annak a férfinak az előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség tartozás fedezete elvonása miatt indított eljárást. A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta, így az 2016. október 12-én jogerőre emelkedett. 

A Központi Nyomozó Főügyészség – az úgynevezett „Alstom-ügyben” - gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást három személy, köztük a fenti ügyben gyanúsított férfi ellen is. 

Az „Alstom ügyben” az első ügyészi indítvány csak a tartozás fedezetének elvonása miatt indult másik ügyben született elsőfokú döntést követően érkezett a bíróságra. A gyanúsítottal szemben ügyészi indítványra 2017 januárjában mindkét ügyében európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a bíróság.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.