Az Amerikai Népszava kirobbantotta az évezred politikai botrányát – Vajon belebukik a Momentum Mozgalom a RAKLAP-GATE-be?

POLITIKA
2017 február 13., 16:31
comments 948

Először nézzük a hideg tényeket:

  • Az olimpiaellenes népszavazásért kampányoló és aláírásokat gyűjtő Momentum Mozgalom két vezetőségi tagja január végén interjút adott az Indexnek.
  • Az interjúhoz készült képeken látszik a Momentum irodája, a háttérben néhány kék színű raklapból összeeszkábált paddal.
  • Az interjú után jelentkezett a Momentumnál egy CHEP nevű, raklapok és konténerek bérbeadásával foglalkozó cég, és szólt, hogy a raklapok az ő tulajdonát képezik.
  • A Momentum jelezte, hogy ők egy magánszemélytől kapták a raklapokat adományként, nem tudták, hogy azok nem az adományozó tulajdonát képezik.
  • A Momentum, az adományozó és a CHEP tisztázták a helyzetet, a CHEP elszállította a raklapokat az irodából.

Akinek ennyiből nem nyilvánvaló, hogy a raklap-gate a szepesi városok 1412-es elzálogosítása óta a legnagyobb magyar politikai botrány, azt az Amerikai Népszava fogja kézen, és vezeti át lépésről lépésre a magyar politikai korrupció legújabb, megkerülhetetlen esetén. A lap február 11-én írta meg első leleplező cikkét Lopott raklapok előtt ítélte el a lopást a Momentum címmel.

A cikk kíméletlen végkövetkeztetésében kijelenti, hogy a raklapügy csak azt bizonyítja, hogy a Momentum nem akar mást, mint

a fiatalok képviseletével konszolidálni Orbán törvénytelen rendszerét.

„A legnagyobb kárt fogják okozni 2010 óta, és minden eddiginél jobban bebetonozzák Orbán önkényuralmát. S jól keresnek rajta.” - szól az Amerikai Népszava baljós Kasszandra-levele.

A Momentum vezetőivel a 444 is csinált interjút, itt van. Mi is jártunk a Momentum irodájában, de nekünk nem tűntek fel a sátáni raklapok.
photo_camera A Momentum vezetőivel a 444 is csinált interjút, itt van. Mi is jártunk a Momentum irodájában, de nekünk nem tűntek fel a sátáni raklapok.

Egy ekkora botrányt nem érdemes csak úgy elengedni, az Amerikai Népszava főszerkesztője, Bartus László gyorsan a leleplező cikk után küldött egy felháborodott publicisztikát

Raklapon innen és túl

címmel.

Bartus legnagyobb problémája a Momentummal az, hogy a mozgalom vezetői azt mondják, egyaránt elegük van a 2010 előtti baloldalból és a Fideszből is. A főszerkesztő szerint ezzel összemossák a két korszakot, pedig hát 2010 előtt nem volt ám olyan rossz!

„(...) ők összemossák a 2010 előtt és utáni időszakot, eltüntetik a nyomát az államcsínynek, amit Orbán elkövetett. Ennél nagyobb szolgálatot nem tehetnének neki” - fejtegeti Bartus, aki szerint a Momentum tulajdonképpen nemhogy olyan, mint a Fidesz, hanem még sokkal rosszabb:

„A Fidesz a kezdet-kezdetén ízig-vérig liberális demokratikus párt volt. Világosan látta a demokraták és – mondjuk így – az illiberálisok közötti különbséget. A Momentum Mozgalom meg sem közelíti őket. Ők már most sem tiszta fejű demokraták. Arról nem beszélve, hogy ilyen raklapos történetbe véletlenül sem futottak volna bele. Amikor lopni kezdtek, akkor azt szándékosan tették. Nem hülyék módjára.”

Mert a raklapügy után a következő megálló ugye már a felcsúti stadion.

Másnap, február 12-én az Amerikai Népszava megírta, hogy a tulajdonos cég elvitte a raklapokat a Momentum irodájából.

Szintén február 12-én jött az újabb hosszú cikk Bartustól, az utolsó szög a Momentum koporsójába. A címe: “Raklap-gate”: a Momentum elismerte a lopást.

A poszt egy Facebook-beszélgetést idéz a Momentum egyik képviselőjével, aki ezt írja: „Egy magánszemélytől kaptuk a raklapokat adományként. Az indexes interjú megjelenése után a raklapokat bérbeadó cég jelezte felénk, hogy ezek az ő tulajdonukat képezik, tovább adományozni nem lehet, csak bérelni tárolási célra. A felajánló magánszeméllyel és a CHEP céggel tisztáztuk a helyzetet, a raklapokat pedig visszaadtuk.”

Bartus szerint a Momentum ezzel elismerte a raklaplopást, ebből az apropóból pedig még hosszabban és még kíméletlenebbül kifejtette azokat a gondolatokat, amiket a publicisztikájában is: már hogy a Momentum az Orbán-rendszert akarja konszolidálni.

Csak hogy érezzük az arányokat:

„Nem néhány raklapról volt szó. Összesen 40 darabot kellett visszaadni a tulajdonosának. Az már egy tétel.”

- írja Bartus.

Ebben a posztjában az Amerikai Népszava főszerkesztője kifejti, hogy míg a mostani, fideszes korrupció, az államilag szervezett, rendszerszintű lopás, a 2010 előtti korrupció viszont csak egy jogállamban előforduló átlagos mértékű korrupció volt. Bartusnak tehát lényegében az fáj a legjobban, hogy a Momentum nemcsak Orbánt, hanem a Gyurcsány-éra politikusait is kiosztja.

Majd a cikk végkövetkeztetésben Bartus ismét az ég felé tartott, embernagyságú mutatóujjként figyelmezteti a magyarságot:

„Szépen van csomagolva az új méreg. Szépek, fiatalok, csinosak, frissek, trendik, de belül mérget hordoznak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.