Mészáros Lőrinc tőzsdecápa ma egy tőzsdei céget kebelezett be

gazdaság
2017 február 24., 20:42
comments 137

Mészáros Lőrinc magánszemély megvette a Konzum Nyrt. 19,57 százalékos részvénycsomagját február 22-én, jelent meg a BÉT honlapján. Egy tőzsdén kívüli ügyletben vette meg ezt a négymillió részvényt, a mostani árfolyam alapján kétszázmillió forint körüli összeget fizethetett ezért.

Szintén ma este jelentették be, hogy a Konzum PE Magántőkealap is vásárolt 4,6 milió darab részvényt, ami a társaság 22,5 százalékos tulajdonrészét testesíti meg.

Mészáros Lőrinc és az ismeretlen tulajdonosokat fedő tőkealap egyaránt a Forlev Kft. részvényeiből vásároltak be. A Konzum Nyrt. további nagytulajdonosa Jászai Gellért, neki 32,9 százalékot jelentő 6,8 millió részvénye van, de ő a piaci pletykák szerint nem feltétlenül saját magát képviseli. Igaz, ezt ő a Magyar Időknek nyilatkozva tagadta.

photo_camera Mészáros Lőrinc.

A Konzum Nyrt. egy holdingcég, a közelmúltban, már Jászai Gellért elnöksége alatt ez a cég vette meg a Hunguest Hotels Zrt. jelentős részét Leisztinger Tamástól. (Leisztinger csak négy szállodát tartott meg a 18-ból). A kormányközeli vállalkozók kedvenc kifizetőbankja, az Eximbank nyújtotta a hitelt a felvásároláshoz – közel 30 milliárd forintos a hitelkeret. De van néhány további leányvállalata is a Konzumnak, többek között ingatlanhasznosítással és építőanyag-kereskedelemmel foglalkoznak, de van a mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó leánycég is.

Jászairól és erről az ügyletről januárban már beszélt Mészáros, ezt mondta a Demokrata nevű lapnak:

„(...) vannak szállodáink is, amelyek kapcsán úgy gondoltuk, az üzemeltetés szakmailag akkor lehet a legsikeresebb, ha egy nagyobb lánchoz tartoznak. Ezért megkértem Jászai Gellért barátomat, a Hunguest Hotels tulajdonosát, hogy ezeket a szállodákat is vegye be a rendszerébe, és így működtesse őket.”

A vicces dolog az, hogy a Hunguest Hotels igazgatóságában már jóval Mészáros tulajdonvásárlása előtt megjelentek Mészáros (és Tiborcz István) emberei. Azt is nyilatkozta egyébként Mészáros még korábban, hogy fene gondolta volna, hogy szállodákba is fog fektetni, aztán tessék.

A Mészáros körül kavargó pénzügyi erőtér elég aktív a Budapesti Értéktőzsdén, ők szerezték meg a csaló brókercég, a Buda-Cash tulajdonosainak cégcsoportját, az Opimust is (ez a cég vette meg [és nyírta ki] a Népszabadságot, a Világgazdaságot és a fél vidéki sajtót). Mészáros több fronton megjelent már a szállodaiparban, többek között az R-Kord Kft-n keresztül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.