Mészáros Lőrinccel összefonódott cégek építhetik a méregdrága Puskás Stadiont

sport
2017 február 24., 17:06
comments 361

Megvan, hogy ki építi a százmilliárd helyett hirtelen 190 milliárd forintért készül új nemzeti stadion. Óriási meglepetés: a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma. Mindkét cég kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel. A ZÁÉV-vel (ami egészen jó passzban van mostanában) a Mészáros érdekeltségek szinkronban nyerik a közbeszerzéseket, Szíjj Lászlóval, a Magyar Építők tulajdonosával számos közös cége van a felcsúti polgármesternek, a céget Mészáros veje vezeti. 

Volt egy másik ajánlat is, a Strabagé, amelyik 3,3 százalékkal drágábban végezte volna a munkát. A győztest bejelentő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja ki is emelte, hogy az olcsóbb ajánlat nyert. 

Maga a közlemény mestermű. Azt egyáltalán nem indokolja meg, hogy miért emelkedett 100 milliárdról hirtelen 190 milliárd az ár (a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5 százaléknyi tartalék 7,15 milliárd forint, az ÁFA összege 40,5 milliárd forint.) Vagyis ha esetleg korábban nettóban hivatkoztak a 100 milliárdra (nem volt egyértelmű), akkor is 40 milliárddal drágább az új Puskás, mint eddig mondták. 

A KKBK arra hivatkozik csupán, hogy „az új Puskás Ferenc Stadion 2016-ban a közbeszerzési hatóságnál is leadott bruttó becsült értéke a hivatalos költségbecslés alapján 180,02 milliárd forint volt, a legkedvezőbb ajánlat ennél 5,8 százalékkal volt magasabb”.

Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek - például konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt - költségét is. És azonnal hoz példákat a KKBK, hogy nemzetközi összehasonlításban ez teljesen reális ár. Gondosan válogattak, mert a példák közé bekerült Baku, ahol a diktatúra a világ pénzét elköltötte arra, hogy a világot lenyűgöző stadiont építsen az Európa-játékokra, London, ahol rettenetesen elszaladtak a Wembley költségei, aztán a müncheni Allianz Aréna, ami egyébként kevesebbe kerütl, mint az Új Puskás, valamint Marseille, ami szintén olcsóbb és Varsó, ami ugyan drágább, de az befedhető, az dobja meg az árát. Ha nem ennyire szelektív a válogatás, akkor elképesztően sokat költünk a Puskásra, a cikk végén hozunk is pár példát. 

Az Új Puskással pályáztunk a 2020-as Európa-bajnokságra. A 2014-ben benyújtott pályázatunkban (ez lesz az a torna, amit 13 városban rendeznek, országonként elég egy stadion) azt ígértük, hogy 2018 áprilisban kész lesz a stadion.

A stadion építésének költségeként 314 millió euró adtunk meg (vagyis százmilliárd körüli összeget), az UEFA már ezt is rendkívüli anyagi befektetésként minősítette. De megkaptuk a rendezési jogot, a 13 helyszín egyike lett Budapest, három csoportmeccset plusz egy nyolcaddöntős meccset kaptunk meg.

photo_camera Forrás: uefa.com

A két konkrétum közül egyik sem teljesül majd. A stadion jó esetben is csak 2019 novemberben lesz kész. Az Európa-bajnokság csak 2020-ban lesz, meccs ezért nem fog elmaradni. Viszont a KKBK már csak 67 ezres stadion említ, nem az UEFA-nak ígért 68 ezrest. Vagyis ennyivel is olcsóbbnak kellene lennie a stadionnak. 

Az UEFA pedig majd kereshet egy erősebb jelzőt arra, hogy nem 314 millió euróba, hanem bruttó 618 millió, nettó 458 millió euróba kerül majd. 

A 2014-es pályázaton még ez volt a látványterve a 20 sportágat befogadó arénának:

link Forrás

A minden jelentős budapesti építkezést felügyelő Fürjes Balázs döbbenetes vallomása óta tudjuk, hogy az égvilágon semmit sem jelent, hogy milyen rajzokkal kápráztatjuk el a világot, a végeredménynek ehhez semmi köze sincs. Itt legalább egy évvel később bevallották, hogy lecsupaszították a terveket, kipaterolták a többi sportágat, éppen azért, hogy beleférjen a stadion a százmilliárdos keretbe és elkészüljön időben. Ez a két cél pont nem teljesült. 

A csúszás a KKBK arra fogta, hogy nagyon alaposan előkészítették a közbeszerzést, "ezért ugyan az eljárás időigényes volt, de a legnagyobb versenyt biztosította, garantálva azt, hogy a lehető legmagasabb színvonalon készül el az új Puskás Stadion" .

Nem árt megismételni: két pályázat volt összesen. 

És ha már a KKBK stadionárakra hivatkozik. 

Az Európa-bajnokságra nemcsak mi pályázunk új vagy épülő stadionnal. Drágábban azonban csak a híresen korrupt keleti országokban építenek stadiont. 

Azeri nemzeti stadion, Baku - 69 870 férőhely, ár: 710 millió euró. 10 161 euró/szék.

photo_camera Aliyev megtekint Forrás: president.az

Ahhoz képest, hogy mennyit loptak Szocsiban az olimpiai épületek költségeiből, még szerénynek is mondható a szentpétervári, 61 251 ezer férőhelyes Zenit Aréna 934 millió eurós költsége. 15 248 euró/szék.

Fehéroroszországban a 31 ezer fősre bővíthető minszki Traktor Aréna 115 millió euróba kerül majd. 3709 euró/szék.

Brüsszelben 62 613 férőhelyes stadion épül, 314 millió euróért. 5014 euró/szék. 

Bulgáriában a 33 621 férőhelyes stadion ára 49,5 millió euró.  1 472 euró/szék. 

A bilbaói stadion 53 ezres, és 198 millió euróba kerül. 3735 euró/szék. 

Az Új Puskás 67 ezres lesz és nettóban 458 millió euróba kerül majd. Vagyis messze nem átlagos a 6740 euró/szék.  

Ami igazán vidám, hogy a 2014-es pályázatban a szurkolói zóna helyét a Városligetben jelöltük meg. Így aztán összeér a két fantasztikus kormányzati építkezés, múzeumok között sétálhatnak majd kulturáltan a Magyarországra érkező szurkolók. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.