Másodfokon, jogerősen is elítélték a röszkei zavargás vádlottjait

határ
2017 február 28., 13:25
comments 179

A Szegedi Törvényszék jogerősen elmarasztaló ítéletet hozott a 2015 őszén a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult per vádlottjai ellen.

Migránsok a Horgos-Röszke szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án, amikor magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobálókkal szemben (Fotó: Sóki Tamás / MTI)
photo_camera Migránsok a Horgos-Röszke szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án, amikor magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobálókkal szemben (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. A perbe fogott emberek között volt egy idősödő, beteg nő (a korábban terrorizmus vádjával 10 év fegyházra ítélt Ahmed H. anyja), egy bottal járó és egy kerekesszékes férfi is.

Hat férfit 1 év 2 hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, őket 4 évre kiutasítva Magyarország területéről. A hetedrendű vádlott – aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez – 2 év börtönt kapott a 6 év kiutasítás mellett. A 10 vádlottból csak ő, Yamen A. jelent meg, ő sírva fogadta az ítéletet – írja az Index.

A törvényszék ezzel enyhítette az első fokon kiszabott 3 éves szabadságvesztés büntetést.

Az ügy rossz egészségi állapotú három vádlottját egy év felfüggesztett börtönre ítélték. (MTI, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.