Sorosozással reagált a Belügyminisztérium a svéd vádra, hogy a magyar határőrök vernék a menekülteket

POLITIKA
2017 március 06., 15:07
comments 326

Dühös közleményben reagált a magyar Belügyminisztérium a svéd Aftonbladet napilap riportjára, ami azt állította, hogy egy csomó, Balkánon át érkező menekült tér vissza Szerbiába a magyar határőrök és a kutyáik által okozott sérülésekkel.

link Forrás

A Belügyminisztérium ismételten és kategorikusan visszautasítja azokat a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelent ellenőrizetlen állításokat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaznak.

- kezdődik a szöveg.

Ami ezek után pontokba szedve igyekszik cáfolni a valóban kőkemény állításokat.

1.)

A visszatérő híresztelést érzelemdúsan közreadó svéd napilap maga közli, hogy "Az Aftonbladet nem tudja megerősíteni Usman Khan történetének részleteit, ahogy azt sem, hogy a határon lezajlott események valóban megtörténtek-e vagy úgy történtek-e, ahogy elmondta." Ennek ellenére az Aftonbladet, és a cikkére hivatkozó média indokolatlanul tényként kezeli a migránsok bántalmazását 

- írja a válaszközlemény.

A Belügyminisztérium itt nem említi, hogy a cikk másik nyilatkozója, Andrea Contenta orvos, az Orvosok Határok Nélkül helyi embere hosszan nyilatkozik arról, hogy egyes napokon menekültek tucatjai érkeznek a szerbiai kórházakba, egységesen azt állítva, hogy a magyar határon szerezték az ütlegelés és kutyaharapások miatti sérüléseiket.

2.) 

A cikkben hivatkozott nemzetközi szervezet, az Orvosok Határok Nélkül támogatói háttere közismerten Soros Györgyhöz kötődik. A szervezet előszeretettel ad hitelt a migránsok konkrétumokat nem tartalmazó elmondásainak. Ezekre akkor lehetne érdemben válaszolni, amennyiben legalább az állítólagos bántalmazások időpontját vagy helyszínét tartalmaznák.

- folytatódik a szöveg.

Az Orvosok Határok Nélkül egy francia alapítású segélyszervezet. A támogatói háttere közismerten nem Soros Györgyhöz kötődik, hanem, ha létezik ilyen, akkor annak épp az ellenkezője. Vagyis nem egy vagy több nagy adományozó pénzéből működik: bevételeinek több, mint 90 százalékát több, mint 5 millió kisebb magánadományozó adja össze. A Médecins Sans Frontieres 1970 óta működik, Soros György pedig eleve csak kilenc évvel később kezdett aktívan jótékonykodni, a legelső nyitott társadalom alapítványát pedig 1984-ben tette. A Belügyminisztériumot talán az zavarta meg, hogy az MSF nyerte 2016. a Soros-féle CEU Nyitott társadalom-díját.

A tárca ezek után még 3 pontban érvel a cikk állításai ellen:

3.) Azt állítják, a szolgálati kutyáikon mindig van szájkosár, így nem tudnak harapni. Adott határszakaszon pedig szerintük sosem szolgál egyszerre három kutya, márpedig egy menekült három kutya támadását említi.

4.)

Amennyiben egy illegális migráns meghallgatása során a legcsekélyebb utalás történik a bántalmazására, a rendőrség a meghallgatási jegyzőkönyvet átteszi az ügyészségre. A Belügyminisztérium ismeretei szerint 2015. szeptember 16-ától az ügyészségre továbbított nyolc esetből már hatról bebizonyosodott, hogy minden alapot nélkülöző mendemonda.

- írja a minisztérium, Csakhogy a cikkben csakis olyan menekültek megveréséről esik szó, akik a magyar hatóságok erőszakos fellépése miatt visszamenekültek Szerbiába.

5.) 

A Frontex flexibilis és fókuszponti műveleteiben 36 albán, bolgár, észt, finn, holland, litván, német, osztrák, román, szerb vendégtiszt teljesít szolgálatot Magyarországon – egyetlen esetben nem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését, bántalmazásukat

- írja a minisztériumi riposzt.

Hogy a végén még személyeskedjenek egyet:

6.)

A cikk szerzőjét Staffan Lindberget semmi nem akadályozza abban, hogy magyarországi helyszíne(ke)n készítsen tényszerű tudósítást. Nem tette, lelke rajta.

Ebből persze nem derül ki, hogy a magyar határőrök tényleg verik-e a menekülteket, csak az, hogy a magyar Belügyminisztérium a személyeskedő válaszok nagymestere.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.