Vádat emeltek a francia turisták kutyáját agyonlövő, majd összevissza hazudozó vadász ellen

ÁLLAT
2017 március 20., 13:11
comments 420

Kész csoda, de annak ellenére ki tudta nyomozni a rendőrség egy értelmetlen kutyagyilkosság körülményeit, hogy a tettest, egy hivatásos vadászt a vadásztárság elnöke, sőt a helyi rendőr is megpróbálta fedezni Szalkszentmártonban.

A sztorit, miután a Facebookon tömeges felháborodást keltett, a 444 írta meg annak idején, több folytatásban. (Ez volt az első cikkünk, ebből derül ki talán a legtöbb, ez szól a kutya testének megtalálásáról, de ezt is érdemes elolvasni.)

Egy francia pár - a nő hivatásos juhász - európai biciklitúrát tett tavaly kora ősszel, két kiképzett pásztorkutyájuk társaságában, akiket bringás utánfutón vittek magukkal. Szeptember elején érkeztek Magyarországra. Budapestttől 70 kilométerre, Szalkszentmártonnál, a nemzetközi kerékpárút mellett töltöttek egy éjszakát, hogy reggel egy hivatásos vadász a közvetlen közelükben a nemzetközi kerékárúton előbb agyonlője Mamadout, az egyik, pisilni elengedett kutyájukat, majd, amikor odaszaladtak, a lelőtt állat testét a pickupja platójára dobva magyarázat nélkül elmeneküljön a helyszínről. Utóbb kiderült, hogy igaz volt az is, amit a sztori kezdetén sikerült kinyomoznunk, miszerint a vadász a kutya testét illegális módon beledobta a Dunába.

Az tehát az elejétől szinte azonnal biztosnak látszott, hogy a tettes egy helyi vadász lehet.

Az ügyben annak idején sikerült beszélnem a vadásztársaság elnökével, a kutya francia gazdájával, illetve azzal az amerikai nővel, aki a szalkszentmártoni származású apja miatt tartózkodott éppen ott, és aki tolmácsként segítette a francia juhásznőt.

Az derült ki, hogy a helyiek, ideértve a rendőrséget is, átlátszó módon igyekeztek fedezni a helyi hivatásos vadászt.

1.) Kovács Zoltán, a Petőfi vadásztársaság elnöke azt nyilatkozta, hogy hivatásos vadászuk a kutyát "elszálította, majd a megfelelő helyen az előírásoknak megfelelően" elhantolta. Az igazság ezzel szemben az, hogy a kutyát a Dunába dobta. A testet később megtalálták, a kutyát sikerült azonosítani.

2.) Kovács azt is nyilatkozta, hogy

A hivatásos vadász rendőrt is hívott a helyszínre, és tolmács segítségével beszéltek a turistákkal.

A tanúk egybehangzó beszámolói alapján megírtuk, hogy ez szemenszedett hazugság: a rendőrt a károsult hívta ki, miközben a vadász éppen a bűncselekménye bizonyítékát próbálta törvénysértő módon eltűntetni. A rendőr és a franciák pedig nem a helyszínen, hanem a faluban találkoztak.

3. Kovács azt is nyilatkozta, hogy a lövések a nemzetközi kerékpárút melletti Duna-gáttól több száz méterre dördültek el.

A nyomozás ehhez képest megállapította, hogy pontosan az történt, amit a kutya gazdái mondtak: a vadász magáról a gátról lövöldözött közvetlen a kerékpárút és egy ingatlan mellett.

4.) A rendőrség annak idején közleményt adott ki az ügyről, amiben ezt írták:

Az esettel kapcsolatban bejelentés érkezett a rendőrségre. A helyszínre kiérkező körzeti megbízott a vadászati törvény idevonatkozó részeire utalva bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztalt.

A 444 azonban, mint említettük, éppen azt nyomozta ki, hogy a körzeti megbízott pont hogy megtagadta, hogy kimenjen a helyszínre, csak a településen volt hajlandó beszélni a franciákkal, akiknek ráadásul félrevezető dolgokat mondott arról, hogy az elkövető budapesti lehetett, majd megtagadta, hogy elvezesse őket a helyi vadász házához.

Mindezek a tudatos hazugságok erősen arra utaltak, hogy ha a helyiek így összezárnak, a valós felelőst úgysem sikerül majd megtalálni. De nem így történt. A kunszentmiklósi rendőrség ugyanis most március 17-én lezárta az állítkínzás és rongálás megalapozott gyanújával folytatott nyomozását, hogy az iratokat vádemelési javaslattal küldjék meg a Kunszentmiklósi Járási Ügyészségnek.

A nyomozás pont azt állapította meg, amit a 444-nek a szemtanúk annak idején elmondtak: a hivatásos vadász gyanúsított 2016. szeptember 1-jén reggel 8 óra körül egy szalkszentmártoni ingatlan előtt meglátott egy kutyát, utána indult az autójával, aztán a szolgálati lőfegyverével a dunai védgátról két lövéssel kioltotta az életét. A tetemet a gépkocsi platójára rakta. Ekkor megjelent az állat gazdája, aki kérdőre vonta a hivatásos vadászt, azonban a férfi érdemi magyarázat nélkül elhajtott a helyszínről.

A kutya testét, benne az azonosító chippel szeptember 6-án találták meg a Dunában.

A nyomozás során kirendelt igazságügyi szakértői vélemény alapján a férfi nem a szükséges és gondos körültekintéssel járt el a kutya kilövésekor, továbbá az állatot jogosulatlanul és indokolatlanul lőtte le, ami annak pusztulását okozta

- írja a helyi Hírösvény cikke.

A tippért örök hálánk Attilának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.