Sikeresen landolt a SpaceX visszatérő rakétája

űrkutatás
2017 március 31., 04:42
comments 161

Nagy áttörést ért el az újrahasznosítható rakéta kifejlesztéséért végzett munkájában Elon Musk SpaceX nevű vállalkozása. Magyar idő szerint péntekre virradó éjszaka sikeresen landolt az Iain M. Banks remekművéből, a Játékmesterből kölcsönzött nevű Of Course I Still Love You* landolóbárka fedélzetén Falcon típusú rakétájuk első, gyorsító fokozata, ami előzőleg egy műholdat állított pályára.

link Forrás

Ezt a rakétát így már harmadszor is fel tudják majd használni, mert 11 hónapja egyszer már kilőtték és sikeresen visszahozták a Földre.

Ez pedig kulcseleme Musk megfizethető űrrepülésről szóló terveinek. Egy műhold pályára állítása most még azért is rendkívül költséges, mert egyszer használható rakétákat használnak ehhez. Vagyis a több százezer dollárból kifejlesztett-megépített rakéták a használat után vagy darabokban hullanak vissza a Földre, vagy a légkörbe visszalépve a surlódási hőtől elégnek.

Ezt a költséget csökkentené jelentősen, ha egy rakétát többször is újrahasznosíthatnának, ez a lényege Musk és a SpaceX visszatérő rakétáinak.

A SpaceX már több sikeres visszatérést is végrehajtott. A csütörtöki kilövés és sikeres visszatérés azért volt önmagában is jelentős az előzőekhez képest, mert most először használtak egyszer már használt rakétát a kísérlethez. (Via BBC)

*Edit: A cikk eredeti változatában a landolóbárka nevéből kimaradt a "Still". Elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.