Trump nem találkozik a pápával

Donald Trump a jövő hónapban Olaszországba megy a szicíliai G7-csúcstalálkozóra. Ez lesz az első olaszországi útja elnökként, és több fontos találkozó is rákerült a napirendjére, egy látogatás azonban hiányzik a napirendjéről:

nem találkozik Rómában Ferenc pápával.

Ezzel Trump lesz az első amerikai elnök Franklin Delano Roosevelt óta, aki nem találkozik a pápával az első olaszországi útján.

A Financial Timesnak a vatikáni és amerikai tisztviselők nem közölték, melyik fél kérésére hiúsult meg a találkozó, és tagadták, hogy a dolog valamiféle Ferenc és Trump közti ellentét tanújele lenne. Ennek ellenére tény, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban Donald Trump olyan célokat fogalmazott meg, amik több ponton is gyökeresen szemben állnak Ferenc pápa kijelentéseivel. Trump migrációs politikáját pedig utalásszerűen többször is kritizálta a pápa.

A hivatalnokok szerint a találkozóra mindenképp sor kerül majd valamikor, csak nem most.

A látogatás elmaradása magyarázható logisztikai nehézségekkel is, hiszen míg a korábbi amerikai elnökök Rómába repültek, és ott találkoztak a pápával, addig Trump Szicíliába megy, ami nagyjából 1 órás repülőút Rómától. Ezen kívül a G7-csúcs időpontját tekintve is egy NATO-csúcs és és az amerikai Memorial Day közé ékelődik. (Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.