Az USA a lex CEU felfüggesztésére szólította fel Magyarországot

POLITIKA
2017 április 11., 23:41
comments 793

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján, magyar idő szerint este 8-kor.

Egy újságíró azt kérdezte a szóvivőtől, hogy hozzá tud-e tenni valamit ahhoz, amit Hoyt Yee államtitkár-helyettes a CEU ügyében már Budapesten elmondott.  A szóvivő válasza így hangzott:

„Korábban már magam is kiadtam egy nyilatkozatot ebben az ügyben, és tisztában vagyok Yee megállapításaival is. Nagyon aggasztónak találjuk ezt a törvényt, amit a múlt héten fogadott el a magyar parlament, és ezen a héten az elnök is aláírt. 

Úgy látjuk, hogy a törvény veszélyezteti a CEU további működését, holott ez egy kiemelkedő tudományos intézet. Fontos tudományos és kulturális kapocs Magyarország és az Egyesült Államok között. Őszintén szólva a szabad kutatás és gondolkodás ügye van itt a középpontban. A törvény szerintünk több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon, úgyhogy ez az ügy a CEU-n is túlmutat.

Tisztában vagyok vele, hogy magyarok tízezrei tüntettek békésen a CEU-ért, és kutatók, tudósok és sokan mások az egész világon kiálltak a védelmében. Tisztában vagyunk a helyzettel, hiszen Tom Shannon külügyi államtitkár a múlt héten találkozott a CEU rektorával, Michael Ignatieffel, hogy megvitassák a törvény hatását az egyetemre. 

Úgyhogy sürgetjük Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását. A törvény felülvizsgálatát és megvitatását várjuk, amihez párbeszédre lesz szükség magával az egyetemmel, és a többi érintett intézménnyel is.”

Mark Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője. Fotó: Samuel Corum / Anadolu Agency
photo_camera Mark Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője. Fotó: Samuel Corum / Anadolu Agency

Ugyan Németh Zsolt szerint a fenti párbeszédben is említett Hoyt Yee csak a magánvéleményének adott hangot, amikor kedden ugyanezt elmondta Budapesten is, most világosan kiderült, hogy a külügyi bizottság fideszes elnöke butaságot beszélt, és Hoyt Yee álláspontja az amerikai kormány hivatalos álláspontja.

Eszerint az USA ragaszkodik ahhoz, hogy a CEU Budapesten maradhasson, és ragaszkodik ahhoz is, hogy erről Orbánék ne velük, hanem a CEU-val egyezkedjenek a továbbiakban. A tárgyalásokról szóló kitétel azért nagyon fontos, mert az új magyar törvény előírja, hogy kormányszintű megállapodást kell kötni a nem európai egyetemek magyarországi működési engedélyéhez, akkor is, ha szövetségi állam a másik fél, mint például az USA. 

Az USA-ban viszont a szövetségi kormánynak nincs jogköre felsőoktatási ügyekben eljárni, azt ott a tagállamok szabályozzák, vagyis a magyar kormány egy teljesíthetetlen törvényt hozott, hogy a CEU-t mindenképpen be tudja záratni. 

Ez egyelőre diplomáciai patthelyzet, amiben az USA nagyon határozottan azt követeli most, hogy a magyar kormány lépjen hátra.

A szóvivő mondandójában az igazi újdonság az volt, hogy kiderült, az amerikai kormány azt is elvárja, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény alkalmazását. Ezt Hoyt Yee így nem mondta ki, amikor magyar újságírókkal találkozott Budapesten, bár a törvény módosítására ő is utalt. A több tízezres vasárnapi tüntetést viszont már mindketten szerepeltették az érveik között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.