Ádert Jánost a Trefort diákjai megpróbálják megkérdezni arról, hogy miért is írta alá a lex CEU-t

oktatás
2017 április 25., 08:12
comments 635

Áder János ma az ország egyik legjobb magyar gimnáziumába, a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba látogatott. Korábban egyeztett program volt, az iskola a fenntartható fejlődés témakörében nyert pályázatot, ezért a köztársasági elnök előadást tart az iskolában. 

Csakhogy közben aláírta a lex CEU-t, ami miatt tanárok és a diákok egy része is tiltakozik a látogatás ellen. Végül abban maradtak, hogy jöjjön Áder, de fel fogják hívni a figyemét arra, hogy sem a jogszabály elfogadásának módjával, sem a tartalmával és szellemiségével nem értenek egyet. Közben tegnap este valaki Bajszos, szar feliratot festett az iskola elé.    

Áder 10 óra előtt megérkezett a gimnáziumhoz, ahol sok újságíró várta, de a kérdésekre nem válaszolt. Aztán bement a terembe, ahol a trefortos diákokon és tanárokon kívül csak a köztévé és az MTI lehetett jelen. Cserébe azt ígérték, hogy az egészet lehet élőben követni.  

A közvetítés valóban elindult, de kezdetben hosszú-hosszú percekig nem volt hangja. Ügyes! 

Innentől következik szakkometátorpárosunk élő közvetítése a némajátékról, ami egy idő múlva hangjátékká változott. Az elején Haszán Zoltán sportriporter közvetítette a meccset:

Ha valaki tud szájról olvasni, fordítsa Áder Jánost!

Áder János megszavaztatta valamiről a diákokat. Megszavazták. 

Nem a lex CEU visszavonása volt, és nem is a lemondásának kérdezte a diákokat. Nem is kérdezhettek ennyire. 

Valószínűleg azt kérdezte Áder, hogy leveheti-e a zakóját. Mert a szavazás után levette. 

Az biztos, hogy Áder János igazi pecás módjára a kifárasztás taktikájára játszik. Áderről tudható, hogy akár a köztévét is képes széttrollkodni, hogy a környezetvédelem fontosságáról beszéljen. És azt is, hogy nem akar beszélni a CEU-törvény aláírásáról azon kívül. A diákok viszont kérdeznének, de el fognak aludni.  

Addig olvassuk a kommenteket:

"ez is a ceu miatt van, hogy a trefortnak csak ilyen felszerelésre telik. mostantól majd lesz pénz"

"Soros nem fizetett a hangért!??"

"Hang nem lesz, nem? sajtónyilvánosra tervezte ezért a hang közvetítését nem engedélyezték csak a képét!"

"Üzenjük Brüsszelnek, hogy küldjenek pénzt mikrofonra"

"Áder János: Száz mosolyom c. könyve kapható a világ legrövidebb könyvei sorozatban a boltokban."

"szegeny csicskajancsi hangja elveszett az eterben"

"?Hang? majd az esti hiradóban. Addig kommentolvasás."

"Vetkőzik? Csak nem melege van a bajszos szarnak?"  

Ekkor váltottunk a közvetítőállásban:

10:22

Jó napot, jó szurkolást, Szily László vagyok, a 444 szakkomentátora. Áder János előadását, mint értesülhettetek róla, nem merik hanggal közvetíteni, talán azért, hogy ne hallatsszanak a diákok kérdései. A 444 Weisz Fannijaként megpróbálom értelmezni, mi történik!

  10:26 

Áder János Jézus Krisztus környezetvédelmi tevékenységét elemzi:  

10:28 

Áder János képtelen elszakadni a bűnügyi helyszínelés fogalomkészletétől, így megint lábnyomozik. Ennyire neki azért nem kellene aggódnia.

10:30 

Áder János bemutat egy fotót egy hegyről, ami magasan a Soros György emberei által ültetett fák szintje fölé emelkedik

10:38 

VISSZAJÖTT A HANG! Áder János- nem hiszitek el - éppen arról beszél, hogy MEKKORA  A MOZGÁSTERÜNK.

10:39 

Erre kikapcsolták újra a hangot és megszakadt az egész közvetítés! Lehet, hogy Ádert elhurcolták, csak nem ült bele az Igazmondó Székbe véletlenül?

10:43 

Visszajött a hang, de ez szerintem már nem élő, mert újra a mozgásterezésnél vagyunk. Persze az is lehet, hogy a megszakadás ideje alatt az elnök papagájként mozgásterezett végig. Amúgy nem a vállalhatatlan szovjet törvények aláírásában meglévő mozgástérről, hanem valami szén-dioxidról beszél.

10:45 

Növekvő gazdaság, csökkenő lábnyom - jelenik meg a felirat, Áder pedig geotermikus vizekre evez. Tesla, ez talán ismerős - vezeti be az elnök a - nem hiszed el - REKLÁMBOKKOT! 

10:47 

Nem hiszem el, tényleg: Áder 3 percig beszélt arról, hogy milyen sok előrendelés van a Teslákra és hogy 2-3 évet kell várni az új modellre. Ilyen utazó ügynöke sem volt még egyetlen amerikai autógyárnak sem. 

Valaki mintha köpőcsövezni kezdett volna a tömegben. Mi lesz a következő? Elad három készlet letapadásmentes csodaedényt?

10:51 

Ez olyan unalmas, hogy rájöttem: Áder váratlan húzással a KDNP pártelnöki vagy frakcióvezetői posztjára tör! Harrach Péter, retteghetsz. Áder állítólag pusztán beszédhangok segítségével képes elkábítani egy napelemszerelőt.

10:53 

Áder János szerint egy zuhanyozás alkalmával 7-8 liter vizet használunk el. 

10:55 

"Mondjuk mondjuk ÖÖÖÖ, egy jó kérdést szeretnék feltenni (...) nemcsak haszonállatban lehet gondolkodni! (...) A B csapatnak hadd adjam a pontot, ők megmondták, hogy szöcske" 

Igen, Áder János már játékvezetőként lép fel a diákokból álló A és B csapat versenyében. Ha ez nem fogja ki a szelet a gyurcsányista Vágó István vitorlájából, akkor semmi!

10:57

Legutóbbi buliban milyen italt fogyasztottál - jönne a következő kérdés, amibe a köztársasági elnök belepirul. Áder János utána arról beszél, hogy egy üveg sörnek mennyi a vízlábnyoma. Fura, de a diákok erre sem lázadtak fel.

11:00 

Utolsó versenykérdés! Mennyivel csökken a fűtésszámla, ha 23-ról 22 fokra csökkentjük a szobahőmérsékletet? Hogy meri ezt csinálni Áder szegény ártatlan diákokkal?

11:01 

A versenyt az A csapat nyerte, de Áder arról beszél, hogy nemsokára lehet közéleti témákban is kérdezni tőle.

11:03 

Áder energiastratégiáról és e-autózásról értekezik. Mekkora M-e-llébeszélés!

Paks ügyében az én álláspontom a következő: az első a biztonság, a második a biztonság, a harmadik a biztonság 

- jelenti ki Áder.  Az elnök a legnagyobb mestere annak, hogy úgy ne mondjon semmit, hogy közben mozgatja a száját és egy csomó levegő áramlik ki a tüdejéből a garatján keresztül.

11:05

Egy diák megkérdezi, miért nem volt népszavazás Paks ügyében.

11:06

Áder szerint azért, mert eddig nem volt megfelelő, az OVB által elfogadható kérdés. De van erre jogi lehetőség, ha valaki meg tud fogalmazni egy megfelelő kérdést. Utána megemlíti, hogy Svájcban volt népszavazás ilyen témában. Németország viszont népszavazás nélkül kapcsolta le az atomerőműveit.

11:07

A diák egy 2003-as paksi balesetre utalva azt kérdezi, hogy miért vállalja ezeket a kockázatokat a következő hatvan évre az ország. Áder szerint Paks biztonságos és a nukleáris energia vitán felül a legolcsóbb. De megismétli, hogy amíg nem tudjuk megfelelően tárolni a napenergiát, egy alaperőműre mindenképpen szükség van.

11:10 

A diákok láthatólag készültek a nukleáris kérdésekkel. Az egyikük most kábé tízperces, leírva 15 soros kérdést tett fel Bátaapátiról, már senki sem emlékszik a végén, hogy mi volt a mondatszörny eleje. Áder azt mondja, az ő szaktudása ehhez kevés, a kérdést továbbítja Lázár Jánosnak. Aki, remélem, nem egy csecsen szakemberrel küldi majd el a választ szegény tanulónak.

11:11

Mindeközben a Trefort utcájában, a szemközti épület ablakaiban feliratok jelentek meg. Itt vannak ugyanis az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodái, ők meg kapcsoltak, hogy itt az Áder:

11:16 

Hogy jönnek össze a fenntarthatósággal kapcsolatos kormányzati deklarációk a szélerőművek visszaszorításával? - kérdi egy diák. Áder szerint ebben vita van a kormány és közte. Kétszer is elmondja, hogy vita van. Kiderül, hogy a kormány nappárti, a Sándor-palota meg szélpárti. Elképesztő választóvonal. Eszerint Mészáros Lőrinc rövidesen felparcellázza a Napot?

11:17

Diákkérdés: folyik a nemzeti konzultáció, ami eddig nem sikeres, de az érdekes az, hogy mennyi szennyezéssel jár a papírborítékok kiküldése. Fenntartható ez Áder szerint? Van neki környezeti lábnyoma? Nem Ádernek, hanem a marha sok borítéknak. Igen, ismeri el. Van, aki már áttért az e-kormányzásra, a jövő inkább ez az elnök szerint. Áder ugyanakkor elkerülte a választ arra, hogy szerinte sikertelen volt-e a konzultáció és Orbánra mutogatott.

Nem lett volna értelme az Állítsuk meg Brüsszelt szövegű kampány helyett más kérdésekkel kampányolni? - kérdi ugyanaz a diák. Áder úgy tesz, mint egyik kedvenc zsákmánya, az angolna, és próbál kisiklani a válasz elől. Az alkotmányos hatáskörömet messze túlhaladja, hogy ilyenekre ( mármint politikai kérdésekre) válaszoljak - mondja. Az olvasók közül valaki küldje már el azt a paragrafust, ami tiltja az elnöknek, hogy emberi választ adjon egy egyszerű kérdésre.

11:23

Hasznos-e a CEU intézménye a magyar diákok számára? Okoz-re bármilyen kárt az országnak? Ha nem okoz, a törvénymódosítás miért nem azt célozza, hogy az intézmény működhessen? - kérdezi egy újabb trefortos.

Áder nem válaszol egyből, azt kérdezi, meddig maradhatnak, és előre akar több kérdést összegyűjteni.

11:27

Személyesen hogy birkózik meg a sértésekkel? - kérdi egy lojális, sőt mélyen empatikus diák.

Köszönöm az együttérzést - vágja rá Áder.

Újabb diák: a törvény előkészítésébe nem vonták be az érintetteket, gyorsítva tárgyalták, az érintettek és a parlamenti bizottságok kihagyásával. Miért nem küldte vissza ilyen alapon? Hogy fog hatni ez a szabad oktatásra, ami a Trefortnak igen fontos. 

11:30 

Kapja az ívet Áder: egy tanuló most az állami ünnepre be nem engedett fütyülős tüntetőkről, a Választási Bizottság kopaszairól és a parlementben divatos bunkló, szexista, nőalázó beszólásokról beszél.

A nemzet egységét megtestesítő elnökként miért nem lépett fel ezekben a kirívó esetekben? Áder arca olyan, mint egy -19 fokon tartott hekké.

11:35

Áder elképesztően cinikus és színvonaltalanul buta választ ad arra a kérdésre, hogy minden magyar képviselő elnökként, a tiltakozásokat látva hogyan írhatta alá a CEU-törvényt.

Legalább annyian mehettek volna ki az utcára amellett tüntetve, hogy írjam alá, mint ahányan azért mentek ki, hogy ne írjam - vágja rá. Akkor kinek a véleményét képviseljem? Hihetetlen cinizmus, hiszen természetesen SENKI nem ment az utcára azért tüntetni, hogy Áder írja alá. A diákok és minden értelmes magyar ember lenézésének szomorú, kirívó példája volt ez Áder Tanár Úrtól.

11:40

Elkeserítő jelenetek: Áder egy az egyben a Fidesz ténybeli hazugságait szajkózza vissza a diákok CEU-ügyi kérdéseire. Olyanokat állít hogy a törvénymódosítás nem vonatkozik a budapesti egyetemre egyáltalán. Veszélyben az oktatói munka? Nem, ugyanolyan feltételekkel folytatható a munka, mint eddig - mondja, pedig ez aztán végképp nem igaz, a módosítás egyik lényege éppen az, hogy ezentúl nem tudnak idejönni a világ minőségi professzorai, csak ha akkreditáltatják magukat.

11:44

Áder olyan, mint a Fidesz bármelyik vezérszónoka a parlamentben. Meg sem próbál úgy tenni, mintha nem a Kormányzati Kommunikációs És Dezinformációs Hivatal brosúráját mondaná fel. 

Az új jogszabályi feltételek teljesíthetők - mondja.

 11:48

Komoly értékteremtő munka folyik ezen az egyetemen. Ezért nem is akarja a magyar kormány bezárni - kamuzza Áder János kormányszóvivő.

11:49

Áder kormányszóvivőt hallgatva vicces, hogy hányan képzelték, hogy majd esetleg nem írja alá. Sokkal inkább úgy beszél, mintha személyesen ő fogalmazta volna a törvényszöveget.

11:50

Népszerű akarok lenni vagy elvszerű? Áder előtt szerinte ez a kérdés állt előtte és áll általában is elnökként. Ha nem írja alá, akkor népszerűbb lett volna, mondja, de az elveiből más következett. Ez végre őszinte volt, hiszen elvszerűen támogatja a kormányt, tűzön-vizen át.

11:55

Áder újabb cinikus csúcsteljesítménye következik. Levezeti, hogy mivel a CEU rektora április 10-én a diákoknak írt körlevelében azt írta, hogy az egyetem minden körülmények között folytatja a működését, és Orbán miniszterelnök ugyanezen a napon a parlamentben azt válaszolta egy kérdésre, hogy a kormány nem akarja bezárni a CEU-t, nincs is miről beszélni.

Csodásak a diákok, olyan tenyérbemászó mellébeszélés és hazugságözön zúdult rájuk, hogy ettől egy tengerimalac is ordítórohamot kapott volna, ők viszont illedelmesek maradtak a végtelenségig. Fantasztikusan leleplező dolog, amikor a normalitás találkozik a Fidesz-rendszer prominenseivel.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.