Évekig ügynökként figyelte az egyház munkáját az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke

belföld
2017 április 29., 16:47
comments 119

Hosszú életrajzi cikk jelent meg a Magyar Nemzetben az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatójáról, Lehel László evangelikus lelkészről személyes beszélgetések és az Állambiztonsági Szolgálatok levéltárának aktái alapján. 

A cikk szerint Lehel Lászlót 1983. április 25-én szervezték be ügynöknek, a Filozófus fedőnevet adták neki. Beszervezésekor a kartonján feladatköreként „az evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése” szerepelt. A szerző szerint sok aktát nem lehet megtalálni Lehel Lászlóról. Azonban

„bármennyire jól takarítanak valaki után, a rengeteg kereszthivatkozást egyszerűen nem lehet mindenhonnan kitörölni.

Így van ez vele is: Lehel László nevével más jelentésekben is találkozhatunk.”

Például egy 1975 januárjában keltezett jelentésben azt olvasható, hogy Lehel László „politikailag érett, problémákkal. Számítani lehet rá.” Egy másik ügynök 1972 februárjában Foltin Brunó kafarnaumi lelkészt idézi, aki szerint „Lehel László fiatal lelkész az Állami Egyházügyi Hivatal képviselője”.

Lehel Lászlót 1988 májusában a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkárává választották, de 1988. december 21-én még biztosan ügynök volt. Ma már az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke, amit a Magyar Nemzet a kormány "hivatalos" segélyszervezetének tart. 

Ezt például azzal támasztja alá, hogy Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó a segélyszervezet nagyköveteként dolgozik. Illetve azzal, hogy a kormány és az ökumenikus szervezet stratégiai partnerei közt gyanúsan nagy az átfedés. Például a Siemens, a Microsoft, a Tesco vagy a Heineken a magyarországi karitatív szervezetek széles skálájából valamiért éppen mindig az Ökumenikus Segélyszervezetet választoták. Ugyanígy tett a Posta, az MVM és a Szerencsejáték Zrt. is. 

Az Ökumenikus Segélyszervezetet nem csak Magyarországról, hanem külföldről is támogatják, aminek értelmében a készülő civil törvény szerint ügynökszervezetnek számítanának – ha nem vették volna ki őket a törvény hatálya alól, mutat rá a Magyar Nemzet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt