Életét vesztette a világ legjobb hegymászója az Everesten

GYÁSZ
2017 április 30., 08:28
comments 328
Üli Steck, a világ legjobb hegymászója 41 éves volt.
photo_camera Ueli Steck, a világ legjobb hegymászója 41 éves volt. Fotó: Ulysse Lefebvre/Hans Lucas

Kicsúszott és lezuhant a Mount Everest egyik jeges mellékcsúcsán, a Nuptsén a világ legjobb hegymászója, a Svájci Gépként emlegetett Ueli Steck. Holttestét egy hatfős mentőalakulat találta meg vasárnap reggel, nem sokkal a baleset után. "A csapat begyűjtötte a szétszóródott testrészeit" - közölték a The Himalayan Times tudósítása szerint.

Steck Tenzing Sherpa társaságában indult a Khumbu jégesés felé, amikor a baleset érte. Steck egy eddig csak egyszer mászott útvonalon, a Nyugati hát-Hornbein kuloár vonalon próbálta megmászni a hegyet, hogy aztán egy szintén csak egyszer mászott útvonalon, a déli csúcsot érintve térjen vissza az alaptáborba.

Steck a világ legjobb hegymászója volt, kétszer, 2009-ben és 2014-ben is elnyerte a hegymászás Oscarját, a Piolet d'Or-t. Több gyorsasági rekordot is ő tart az Alpokban, és ő mászta meg először szólóban az Annapurnát. 2015-ben 61 nap alatt mászta meg az Alpok összes 4000 méternél magasabb csúcsát, összesen 82 hegyet. (Via The Himalayan Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.