Szerbiában a jelek szerint veszélyes vegyi anyaggal permetezik a menekültek szállását

2017 május 14., vasárnap 7:22
Részlet a Yahoo News birtokába került felvételről, amelyen védőruhás emberek vegyi anyaggal permetezték a menekülők belgrádi szállását. Fotó: Yahoo News/Screenshot

Egész testet borító védőruhában, gázmaszkban szorgoskodó alakok permeteznek valamilyen folyadékot, a feltételezések szerint mérgező rovarirtószert egy lepusztult épületben, amit menekülők használnak átmeneti szállásként egy, Szerbiából előkerült videófelvételen. A Yahoo News birtokába került felvételen láthatók a menekülők sátrai és matracai is.

A felvételen egy magát önkéntesnek nevező férfi vonja kérdőre a permetezőket, akik azt állítják, hogy a munka megkezdése előtt megkérték a menekülőket a helyszín elhagyására. "De az emberek még ott voltak, amikor permetezni kezdtek" - mondja, amit az egyik védőruhás keze keresztbetételével tagad. "Most pedig azt mondják, hogy menjek ki" - mondja ezután az önkéntes.

Az önkéntes állítása szerint a vegyszert permetezők a szerb menekültügyi és migrációs bizottság munkatársai.

A videón látható jelenetek hitelességét független forrásból egyelőre nem erősítették meg, a bizottság pedig közleményben tagadta, hogy rovarirtót használt volna. Az Independent beszámolója szerint a múlt héten a hatóságok 1200 menekülőt telepítettek ki egy ideiglenes szállásról Belgrád központjáról.