Egy német miniszter szerint a befogadott menekültek háromnegyede még 5 év múlva is munkanélküli lesz

migráció
2017 június 21., 10:32
comments 623

Egy német miniszter szerint a Németország által befogadott menekültek háromnegyede valószínűleg öt éven belül sem fog munkát találni az országban.

Aydan Özoguz, a befogadott migránsok intergrációjáért is felelős kormánytag azt mondta, az utóbbi években érkezett menekültek maximum negyede-harmada tud öt éven belül belépni a német munkaerőpiacra, a többiek nagy része számára pedig akár 10 év is kellhet ehhez.

A beismerés nem jön túl jól a negyedik ciklusára készülő Angela Merkel kacellárnak, igaz, még így is messze ő a legnépszerűbb kancellárjelölt, és bevándorlásellenes erő eddig sem igazán tudta megszorongatni.

2015-ben, mikor több százezer migráns érkezett rövid idő alatt Németországba, a politika és a gazdasági szektor nagy része optimista volt, és úgy gondolták, a német munkaerőpiac hamar fel fogja tudni szívni a nagyrészt motivált és munkaképes korú bevándorlókat. A Daimler vezetője, Dieter Zetsche például azt mondta akkor, hogy a menekültek fektethetik le az alapjait a következő német gazdasági csodának.

Aydan Özoguz szerint szerint azonban azóta látszik, hogy ezek a számítások sok tekintetben elhamarkodottak voltak, ugyanis a bevándorlók többségének nincs sem megfelelő nyelvismerete, sem képesítése ahhoz, hogy boldoguljon a német munkaerőpiacon.

A miniszter szerint valóban érkezett sok szíriai orvos, mérnök és más képzettségű bevándorló is Németországba, és őket valóban nagyon hamar felszívta a piac. Ezeket az embereket azonban rengeteg képzetlen és nyelveket nem beszélő társuk követte, akikkel viszont nem lesz ennyire egyszerű dolga a német gazdaságbak sem.

A német statisztikák szerint csak az országba érkező szíriaiak 45 százaléka járta ki az iskola kötelező osztályait, igaz, 23 százalékuknak van diplomája. A Németországba érkező nem szíriai bevándorlókra vonatkozóan ilyen kimutatás nincsen.

Jelenleg a menekültstátusszal rendelkezők (ők többségükben szíriaiak) 17 százalékának van munkája. És 484 ezer menekült munkát keres. Utóbbi szám a tavaly nyári 322 ezerről nőtt meg ennyire egy év alatt.

Közöttük 178 500 ember van, akik hivatalosan is munkanélküliek, ami esetükben azt jelenti, hogy nemcsak hogy nincs munkájuk, de nem vesznek részt semmilyen képzésen vagy nyelvtanfolyamon.

Ugyanakkor a menekültek foglalkoztatásában az kedvező fejlemény, hogy a német cégek egyre nagyobb része foglalkoztat menekülteket, és beszállnak a képzésekbe is.

Aydan Özoguz szerint a német hatóságok egyelőre nem is arra koncentrálnak, hogy munkát találjanak a menekülteknek, hanem arra, hogy megtanítsák őket németül. Ugyanakkor próbálják gyorsítani azokat a bürokratikus eljárásokat is, amiken keresztül a bevándorlók menekültstátuszt kaphatnak, és aminken keresztül a menekültek elismertethetik Németországban az otthoni képzéseiket. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.