Életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a demenciát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A demenciás esetek harmadát lehetne kiküszöbölni, ha az emberek jobban figyelnének a mentális egészségükre életük során. Ezt állítja egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata, ami a Lancetben jelent meg. 

Az eredményeket az Alzheimer Szövetség londoni konferenciáján mutatták be. A téma azért is fontos, mert ahogy nő világszerte az emberek várható élettartama, egyre több megbetegedéssel kell számolni. Egy friss becslés szerint 2050-re 131 millió ember fog demenciával küzdeni. Ez a szám kutatások szerint jelenleg 47 millió. 

A kutatást vezető Gill Livingston (University College London) arról beszélt, hogy ugyan a demenciát idős korban diagnosztizálják, de a kialakulásához vezető agyi változások már évekkel korábban elkezdődnek. Ezért van lehetőség a beavatkozásra, és életmódváltoztatásokkal megelőzhető számos esetben a betegség kialakulása. 

A jelentést 24 szakértő állította össze, és összesen kilenc olyan rizikófaktort tártak fel, melyek felelősek lehetnek a demencia kialakulásáért, és az embereknek lehetőségük van fellépni ellenük

  • Életközépi halláskárosodás - 9%
  • Nem befejezett középiskola - 8%
  • Dohányzás - 5%
  • Depresszió - 4%
  • Mozgáshiány, inaktivitás - 3%
  • Társadalmi izoláció - 2%
  • Magas vérnyomás - 2%
  • Elhízás - 1%
  • 2-es típusú cukorbetegség - 1%

Ez összesen 35 százaléknyi rizikófaktort jelöl, a maradék 65 százalékba olyan tényezők tartoznak, melyek nem az egyes emberek irányítása alatt állnak. 

A legmagasabbra taksált olyan veszélyforrás, amivel lehet kezdeni valamit, az a hallásunk romlása. Ha ezt nem kezeljük, akkor agyunk egy fontos környezeti ingerforrást veszíthet el, ráadásul társadalmi izolációhoz és depresszióhoz is vezethet, melyek újabb veszélyforrásokat jelentenek. 

És persze a kutatás is feltárt olyan szempontokat, amiket már eddig is lehetett ismerni: ne dohányozzunk, mozogjunk sokat, foglalkoztassuk az agyunkat minél többet. 

A kutatók hangsúlyozták azt is, hogy nem állt rendelkezésükre elég adat ahhoz, hogy táplálkozási szempontokat és az alkoholt felvegyék a listára, de azt gondolják ettől függetlenül, hogy mindkettő fontos tényező. 

Az Alzheimer Társaság kutatási igazgatója, Doug Brown szerint jelenleg a demencia tűnik a 21. század legnagyobb gyilkosának, de ez nem elkerülhetetlen. Csak tisztában kell lennünk a kockázatokkal, és változtatni kell az életmódunkon.  (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.