Kóbor bolygók tömege bolyong az univerzumban

TUDOMÁNY
2017 július 30., 05:54
comments 146
Egy csillagtól független, szabadon kóborló bolygó művészi ábrázolása.
photo_camera Egy csillagtól független, szabadon kóborló bolygó művészi ábrázolása. Fotó: NASA/JPL-Caltech

Az elmúlt harminc év technológiai és módszertani fejlődésének hála már biztosan tudjuk a választ arra a kérdésre, hogy léteznek-e bolygók a Naprendszeren kívül. Ezt három évtizede még senki sem állíthatta biztosan, mostanra viszont az egyre érzékenyebb távcsöveknek és a csillagászok agyafúrt módszereinek hála bizonyítottan több ezer exobolygó létezéséről tudunk, és becsléseket is végezhetünk a számukra vonatkozóan.

Ezek szerint átlagosan minden egyes látható csillagra jut egy bolygó az univerzumban. Mármint olyan bolygó, amely egy központi csillag, vagy csillagpár körül kering. Léteznek azonban olyan bolygók is, amelyek valamilyen gravitációs anomália, vagy nagyobb kozmikus ütközés miatt leválltak csillagukról, és magányosan kóborolnak az univerzumban. Hogy ilyenből hány lehet, azt eddig csak tippelni tudták, de most lengyel tudósok ötletes módszerrrel ezt is kiszámolták.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban az OGLE teleszkóp adatai alapján, a csillagok fényének enyhe gravitációs elhajlásait vizsgálva arra jutottak, hogy bár Jupiter-szerű gázóriásokból sokkal kevesebb bolyong az Univerzumban a feltételezettnél, Föld-szerű kőzetbolygóból viszont sokkal több. Számításaik szerint ilyen kóbor bolygóból kétszer annyi kószálhat a világűrben, mint ahány csillag látszik az égen. (Via The Economist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.