Ferenc pápa: Be kell fogadni a bevándorlókat, mert az egyén biztonsága fontosabb a nemzeténél

külföld
2017 augusztus 21., 11:28
comments 388
Ferenc pápa
photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO

"Az emberi méltóság tiszteletben tartása arra kötelez, hogy mindig elsőbbséget adjunk az egyén biztonságának a nemzetéhez képest"

 - nyilatkozta hétfőn a Migránsok és Menekültek Világnapjával összefüggésben Ferenc pápa. Az MTI szerint a világnapra csak 2018 január 14-én kerül sor, de a pápa már most azt üzente, hogy a személyi okmányok nélkül érkezőket is szívesen kell fogadniuk nemzeteknek, és elemi felelőssége a kormányoknak, hogy segítség a háborúk és a nyomor elől menekülőket. 

"Szélesebb lehetőségeket kell kínálni a migránsoknak és menekülteknek, hogy biztonságosan és törvényesen léphessenek be célországukba. Gyorsítani és egyszerűsíteni kell a humanitárius vízumok megadásának, a családok egyesítésének eljárását. Az újonnan érkezőknek megfelelő és emberhez méltó elhelyezést kell felajánlani, biztosítani kell hitük és vallásuk gyakorlásának szabadságát, és segíteni beolvadásukat" - állt még az üzenetben, amiben a pápa arra is emlékeztette az országvezetőket, hogy az állampolgárság megadásának eljárása felgyorsítható, ha a befogadó államok eltekintenek a pénzbeli és nyelvtudási követelményektől.

Az MTI szerint ezen a ponton természetesen fontos megemlíteni azt is, hogy "Ferenc pápa Olaszországból Argentínába bevándorolt család szülötte".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.