Kikérte a személyes adatait a Tindertől, 800 oldalt kapott vissza a legmélyebb titkairól

2017 szeptember 27., szerda 6:22
268

Egy francia újságírónő, Judith Duportail úgy döntött, kikéri a személyes adatait a Tindertől. Ehhez minden uniós állampolgárnak joga van az EU-s adatvédelmi törvény alapján, de kevesen élnek vele.

Duportail egy privacy-aktivista, Paul-Olivier Dehaye és egy emberi jogi ügyvéd, Ravi Naik segítségét kérte, és sikerült is elérnie, hogy kiadják az adatokat. Tapasztalatairól a Guardianben írt cikket.

Duportail 800 oldalnyi információt kapott vissza saját magától. Benne voltak a Facebook-lájkjai, az Instagram-képei (még a törölt Instagram-oldaláról is), oktatási adatai, minden egyes Tinder-csetelésének helyszíne, és hogy milyen korú férfiak iránt érdeklődik. És ott volt mind az 1700 Tinder-üzenet, amit 2013 óta váltott 870 emberrel.

„Végigolvastam a reményeimet, a félelmeimet, a legmélyebb titkaimat. A Tinder nagyon jól ismer engem. Ismeri az igazi, dicstelen énemet, aki egyszerre másolta be ugyanazt a viccet három különböző embernek, aki egyszerre csetelt 16 emberrel, és egyszerre nem írt egyiknek sem többet.”

„El vagyok borzadva, közben mégsem vagyok meglepődve az adatok mennyiségétől”, mondja a cikkben Olivier Keyes, a University of Washington adattudományi kutatója. „Minden egyes appnak, amit használsz, hasonló mennyiségű adata van rólad.”

A Tinder a felhasználói szokások alapján tudja a legtöbbet az emberekről. Figyeli, milyen gyakran lépsz be és milyen időpontokban, hogy milyen arányban matchelsz fehérekkel, feketékkel és ázsiaiakkal, hogy milyen emberek érdekelnek, milyen szavakat használsz a leggyakrabban, mennyi időt töltenek az emberek a képeidet nézve, és így tovább.

A Tinder felhasználói feltételei között egyébként ott van, hogy a személyes adatokat felhasználhatják célzott hirdetésekhez. Sőt, leírják azt is, hogy nem számíthatsz arra, hogy a személyes adataid mindig biztonságban lesznek.

Mi van, ha ezek az adatok nyilvánosságra kerülnek? „Már attól rosszul érzem magam, ha arra gondolok, hogy valaki a Tindernél ezt végigolvasta, mielőtt elküldte nekem”, írja Duportail.

Miért kellenek ezek az adatok? A Tinder szerint azért, hogy minél személyesebb falhasználói élményt biztosítsanak, minél inkább olyan felhasználók kerüljenek mindenki elé, akik nagyobb eséllyel érdeklik.

De az összegyűjtött adatok ennél sokkal fontosabb kérdésekben is meghatározóak lehetnek. Például, hogy ki milyen állásajánlatokhoz jut hozzá, mennyit fizet egy biztosításért, milyen kölcsönt vehet fel.

Egy sokkal inkább átlátszó társadalom felé haladunk, egy olyan világ felé, ahol a rólad összegyűjtött adatok az életed nagy részét meghatározhatják, mondja az adatok megszerzésében segítő Paul-Olivier Dehaye.

A cikket Duportail így zárja: A Tinderről gyakran mondják, hogy olyan, mint egy bár tele egyedülállókkal. Pedig valójában inkább egy olyan bár, ami direkt nekem kiválasztott emberekkel van tele az alapján, hogy folyamatosan figyelik a viselkedésemet és elolvassák a naplómat. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt