Menekülnek a bankok Barcelonából

Több 444 videó?
Szeretném

Előbb a Banco Sabadell jelentette be, hogy 136 év után áthelyezi székhelyét Barcelonából Alicantéba, majd a legnagyobb katalán bank közölte pénteken este, hogy Valenciába jelentkezik át. Az alkalmazottak maradnak, de Katalónia rengeteg adóbevételtől esik el ezzel.

Az indok mindkét esetben ugyanaz: a jogbiztonság garantálása az ügyfeleknek és részvényeseknek. Nemcsak bankok, hanem több multicég is bejelentette a függetlenségről szóló népszavazás után, hogy lelép. A gáz- és energiaszolgálató Gas Natural Madridba költözteti székhelyét, bár hozzátették, hogy csak addig, amíg nem oldódik meg a Katalónia jövőjéről szóló vita. Madridba csekkolt át  az Eurona Wireless távközlési szolgáltató vállalat és az Oryzon Genomics biotechnológiai cég is.

A spanyol kormány pedig meg is könnyíti a bizonytalanság elől menekülő cégek számára az új székhelyek bejegyezését. A gazdasági miniszter, Luis de Guindos jelentette be, hogy elfogadtak egy rendeletet, ami szombaton már hatályba is lép, miszerint a székhelyváltoztatáshoz nem lesz szükség a részvényesi közgyűlés jóváhagyására, hanem azt az igazgatótanács döntése alapján is végre lehet hajtani. (MTI/Bloomberg)