Durván nő a vegyesházasságok aránya az online társkeresés miatt

Az MIT Technology Review publikált egy eléggé érdekes cikket arról, hogyan befolyásolja az amerikai társadalmat az online társkeresés egyre elterjedtebbé válása. A kutatók szerint pedig az első nyilvánvaló következménye az online társkeresésének a társadalom egészére nézve

a rasszok közti vegyesházasságok arányának ugrásszerű növekedése.

A növekedés már az első amerikai társkereső program 1995-ös megjelenése után látható, majd ahogy a 2000-es években még inkább beindul az ipar, a Tinder 2012-es megjelenése pedig betetőzi az átállást, még gyorsabban kezdett növekedni a vegyesházasságok aránya.

A hálózatkutatók szerint ez azért van, mert míg régen leginkább barátokon keresztül ismerték meg az emberek a jövendőbeli házastársukat, főleg olyanok között jött létre szerelmi kapcsolat, akik szociális hálójukat tekintve már korábban is kapcsolatban álltak, egy vagy két közvetítővel.

Most azonban az online társkeresés már olyan embereket is véletlenszerűen össze tud kötni azonos érdeklődés alapján, akik között korábban semmilyen kapcsolat nem volt, értelemszerűen egyre vegyesebbé válik az a halmaz, ahonnan egy-egy ember párt tud választani.

Mivel a kisebbségek integrációjának fontos mérőszáma a vegyesházasságok aránya, így az online társkeresésnek tulajdonképpen integráló hatása is lett, hiszen sosem volt ilyen nagy az esélye annak, hogy az emberek az Egyesült Államokban más bőrszínű partnert válasszanak.

Az MIT kutatói persze hozzáteszik, hogy mivel a feketék és fehérek közötti vegyesházasságok az USA több államában egészen a hatvanas évek végéig be voltak tiltva, az ilyen kapcsolatok aránya az online társkeresés megjelenése előtt is növekedett, de korántsem olyan gyorsan, mint utána.

Ezen kívül a kutatók arra utaló statisztikákat is találtak, hogy azok a párok, akik online találkoztak, kisebb eséllyel válnak el, ebből azonban nem érdemes egyelőre messzemenő következtetéseket levonni, hiszen pont a vegyesházasságok arányának friss növekedése miatt a vegyesházasságokban élők között több a fiatal, akiknek így elválni is kevesebb idejük volt.

Az online társkeresés a homoszexuálisoknak is könnyebbé tette a párválasztást, esetükben már messze az online térben jön össze a legtöbb pár. Ennek is logikus oka van: mivel ők kevesebben vannak, mint a heteroszexuálisok, és sokszor könnyebben megnyílnak az online térben, mint személyesen, a neten könnyebben megtalálják egymást.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.