Hiába güriznek az észtek egy közös uniós menekültpolitikáért, a magyar kormány nem kér belőle

Több 444 videó?
Szeretném

Hiába akarnak az EU-elnökséget betöltő észtek összehozni valamiféle egyezséget az uniós menekültpolitikáról, a magyar kormányon úgy látszik, hogy minden kompromisszumos megoldás fennakad a menekültkérdéssel kapcsolatban. A Reuters hétfőn számolt be róla, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter egy sajtótájékoztatón az észt javaslattal kapcsolatban azt mondta, Magyarország határozottan ellenzi az illegális migrációt, az Európai Uniónak pedig a határvédelemmel kellene törődnie.

Az észt terv központi eleme, hogy az Európai Bizottság - jórészt a népességi és gazdasági adatok alapján - megállapítaná, hogy az egyes országoknak hány menedékkérőt kell befogadnia. Ha azonban ennél többen érkeznek hozzájuk, akkor ebben a többi ország segítséget nyújtana nekik - akár úgy, hogy átvesz menedékkérőket. Akik viszont ezt nem akarják, azok más eszközökkel - pénzzel, adományokkal, emberi erőforrással - támogathatnák a befogadó országokat (minderről itt olvashat bővebben).

Szijjártó Péter a Reuters szerint azt mondta, hogy mindenfajta bátorítás a migránsok számára Európa érdekeivel ellentétes, Magyarország számára pedig az egyetlen lehetséges megoldás a migráció megállítása, lehetőleg minél messzebb az Eu határaitól.