A szeparatista pártok nyerték a legtöbb képviselői helyet a katalán választásokon

A katalán szeparatista pártok nyerték a képviselői helyek többségét a csütörtöki tartományi választásokon. Ugyanakkor a legtöbben az Állampolgárok nevű pátra szavaztak, amely a spanyol-katalán egységet támogatja.

A szoros eredmény miatt nem világos, hogy ki alakíthat majd kormányt az autonóm parlamenttel rendelkező spanyol tartományban.

Az Állampolgárok 96 százalékos feldolgozottságnál a 36 parlamenti helyet nyertek, a katalán függetlenségi pártok ugyanakkor összesen 70-et. A részvétel közel 80 százalékos volt, amely rekordnak számít Katalóniában.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív néppárt a szavazatok 4,2 százalékát szerezte meg, ami 4 mandátumot ér. Az előző ciklusban 11 képviselőjük volt a katalán parlamentben.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen a résztvevőknek, a választásra jogosultak 42,3 százalékának mintegy 90 százaléka szavazott az elszakadásra Spanyolországtól. Madrid a szavazást alkotmányellenesnek minősítette.

A katalán parlament október 27-én kiáltotta ki a függetlenséget, Mariano Rajoy spanyol kormányfő még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki. (BBC, MTI)