Németországban ezentúl megtudhatják a nők, mennyit keresnek férfi kollégáik

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Újabb lépést tett a német kormány a nemek szerinti fizetéskülönbségek megszüntetése felé - írja a Quartz. Január 6-ától törvény garantálja, hogy a munkavállalók megtudhassák, mennyit keresnek kollégáik. 

Németországban az európai uniós átlagnál nagyobb, 21 százalékos a különbség az ugyanazt a munkát végző férfiak és nők fizetése között, 2015-ban az EU-ban ez a szám átlagosan 16,3 százalék volt. Arról, hogy az ugyanazt a munkát végző férfiak és nők fizetése között nem lehet különbség, már tavaly törvényt hoztak, ez az új rendelkezés a törvény betartatását segíti elő - ami viszont csak azokra a munkahelyekre érvényes, ahol legalább 200 főt alkalmaznak, és csak azokat a cégeket ellenőrizhetik, melyek legalább 500 embernek adnak munkát. 

Ráadásul a nők nem kérhetik ki specifikusan egy férfi kollégájuk fizetési adatait, hanem csak egy átlagot, melyet több kollégájuk bére és juttatásai alapján számolnak ki.

A németországi erőfeszítések hasonlóak az izlandiakhoz: ott január elsején lépett hatályba a törvény, mely szerint ugyanazért a munkáért ugyanakkora bér jár egy nőnek, mint egy férfinak.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.