Catherine Deneuve szerint nem szabadna megtiltani, hogy a férfiak elcsábítsák a nőket

külföld
2018 január 09., 15:55
comments 488

A Le Monde tette közzé száz francia művész, értelmiségi és híresség nyílt levelét, amely elítéli azt az új „puritánságot”, amely a szexuális zaklatási botrányokat követően, az elmúlt hónapokban kialakult.

„A nemi erőszak bűn, de megpróbálni elcsábítani valakit, akár kitartóan vagy esetlenül, az nem bűn - ahogy az úriemberként való viselkedés sem macsó támadás”

- olvasható a levélben, amelyet Catherine Millet erotikus bestseller-író és Catherine Robbe-Grillet színésznő, Alain Robbe-Grillet rendezőlegenda özvegye is aláírt (hogy csak a Cathrine-eket említsük).

Catherine Deneuve Monacóban 2017 decemberében
photo_camera Catherine Deneuve Monacóban 2017 decemberében Fotó: VALERY HACHE/AFP

„A férfiakat megbüntették, kirúgták az állásukból, mikor mindössze annyit tettek, hogy megérintettek egy térdet vagy csókot akartak rabolni valakitől”, vagy éppen intim témákról beszélgettek munkahelyi vacsorák alatt, esetleg szexuális töltetű üzeneteket küldtek nőknek, akik nem viszonozták az érdeklődést” - írják.

A levél aláírói szerint a szexuális erőszak elleni jogos tiltakozásból boszorkányüldözés lett, ezért elítélik a #metoo mozgalmat.

„Ami a nők felszabadításának indult, bátorításnak, hogy szólaljanak meg, az ellenkezőjébe csapott át: megfélemlítjük az embereket, hogy »korrekten« beszéljenek, elhallgattatjuk azokat, akik nem állnak be a sorba, és bűnrészesnek, árulónak tartjuk azokat a nőket, akik nem hajolnak meg az új normák előtt.”

Hogy mi lesz a szexszel a #metoo után, arról nemrég a különböző álláspontokat bemutató, hosszú cikket írtunk. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.