Catherine Deneuve szerint nem szabadna megtiltani, hogy a férfiak elcsábítsák a nőket

A Le Monde tette közzé száz francia művész, értelmiségi és híresség nyílt levelét, amely elítéli azt az új „puritánságot”, amely a szexuális zaklatási botrányokat követően, az elmúlt hónapokban kialakult.

„A nemi erőszak bűn, de megpróbálni elcsábítani valakit, akár kitartóan vagy esetlenül, az nem bűn - ahogy az úriemberként való viselkedés sem macsó támadás”

- olvasható a levélben, amelyet Catherine Millet erotikus bestseller-író és Catherine Robbe-Grillet színésznő, Alain Robbe-Grillet rendezőlegenda özvegye is aláírt (hogy csak a Cathrine-eket említsük).

Catherine Deneuve Monacóban 2017 decemberébenFotó: VALERY HACHE/AFP

„A férfiakat megbüntették, kirúgták az állásukból, mikor mindössze annyit tettek, hogy megérintettek egy térdet vagy csókot akartak rabolni valakitől”, vagy éppen intim témákról beszélgettek munkahelyi vacsorák alatt, esetleg szexuális töltetű üzeneteket küldtek nőknek, akik nem viszonozták az érdeklődést” - írják.

A levél aláírói szerint a szexuális erőszak elleni jogos tiltakozásból boszorkányüldözés lett, ezért elítélik a #metoo mozgalmat.

„Ami a nők felszabadításának indult, bátorításnak, hogy szólaljanak meg, az ellenkezőjébe csapott át: megfélemlítjük az embereket, hogy »korrekten« beszéljenek, elhallgattatjuk azokat, akik nem állnak be a sorba, és bűnrészesnek, árulónak tartjuk azokat a nőket, akik nem hajolnak meg az új normák előtt.”

Hogy mi lesz a szexszel a #metoo után, arról nemrég a különböző álláspontokat bemutató, hosszú cikket írtunk. (via Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.