Donald Trump 15 percet beszélt Norvégia miniszterelnökével, és egyből bezöldült

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Erna Solberg norvég miniszterelnök és Donald Trump (jobbra) a Fehér Házban. Csak negyed órát beszéltek négyszemközt, de Solbergnek ennyi is elég volt, hogy környezetvédőt faragjon a kampányban még klímaváltozástagadó, szénmániás Trumpból.Fotó: Evan Vucci/AP

Donald Trump régi ismerősei régóta tudják, hogy az Egyesült Államok elnöke nem a sziklaszilárd elveiről ismert. Az elnökről köztudott, hogy döntéseit általában az utolsó tanácsra alapozza, amit kap, ezért stábjában nagy verseny szokott lenni, hogy ki szólhasson utoljára hozzá a döntések előtt. Szerdán újabb bizonyítékát adta ennek a szokásának, amikor, miután alig 15 percet tárgyalt négyszemközt Erna Solberg norvég miniszterelnökkel, száznyolcvan fokos fordulatot vett klímapolitikájában.

"Nagyon elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem iránt. Nagyon erős érzelmeim vannak a környezettel kapcsolatban" - mondta (kevésbé szabatosan az eredetiben). Tényleg száznyolcvan fokos fordulatot vett, mert még azt is felvetette, hogy "szóval elképzelhető, hogy visszalépünk". Mármint a párizsi klímaegyezménybe, amiből amúgy még ki se lépett az Egyesült Államok, mert bár Trump már tavaly bejelentette a szándékát, a hosszadalmas folyamat csak a következő elnöki ciklusban zárulhatna le. De már a kilépési szándékával is elszigetelte magát és országát.

Trump, aki kampányában folyamatosan a szénalapú energia fellendítéséről beszélt és azt hazudta, hogy majd újra benépesíti a kihalt, veszteségesen termelő bányákat, a találkozó után a norvég vízenergetikai kapacitásokat méltatta. "Bárcsak mi is ezt csinálnánk" - mondta. Az Egyesült Államokban megtermelt energiának csupán a 2,5 százalékát termelik vízerőművek.

Trump a találkozón még annak is örvendezett, hogy Norvégiában milyen népszerűek a Teslák, pedig amúgy Elon Musk, a Tesla tulajdonosa gyűlölt ellensége. (Via Quartz)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.