Nagyon úgy tűnik, hogy egy amerikai katona csak úgy belelőtt egy kamionosba

Vizsgálatot indított az amerikai haderő a közel-keleti és közép-ázsiai hadszíntérért felelős, vagyis az iraki és afganisztáni műveleteket is irányító Középső Parancsnoksága egy nemrég nyilvánosságra került videóösszeállítás miatt, melynek egyik, mindössze másfél másodperces képsorán az látszik, hogy egy amerikai szállítójárműn utazó katona sörétes puskájával belelő egy mellettük haladó kamion vezetőfülkéjébe.

A pár képkocka egy hosszabb, vágott összeállítás része, de a videóból nem derül ki semmi az eset előzményeiről és következményeiről. Az látszik, hogy a sofőr melletti ablak szilánkosra törik, de az nem, hogy mi történik a sofőrrel. Mivel az amerikai haderőnél rendszeresített lőszerek között vannak nem halálosak is, amiket pont ilyen puskákból szoktak kilőni, bármi lehet.

A videót időközben törölték a Youtube-ról, de az inkriminált részt előtte többen lementették:

"A nyilvánosságra került amatőr felvétel komoly aggodalmakat keltett bennünk" - nyilatkozta az ügyről elsőként beszámoló Politicónak Joseph Votel tábornok, a Középső Parancsnokság parancsnoka. "A felvétel nem hivatalos, nem engedélyezett és nem képviseli azokat a professzionális értékeket, amiket a Középső Parancsnokság embereitől elvárunk". Votel ígéretet tett rá, hogy a nyomozás eredményeként "megtesszük a megfelelő lépéseket".

A Business Insider szerint a videó más részletei alapján valószínűsíthető, hogy egy, az afgán fegyveres erőkkel együtt dolgozó amerikai különleges alakulat tagjairól készülhettek a felvételek. Erre utalnak a képkockákon felbukkanó csapatjelzések, illetve a katonák a hadseregben és a tengerészgyalogságnál elvárt alaki követelményeknél lazább öltözködése, illetve a rendkívül változatos fegyverzetük is.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.