Nagyon úgy tűnik, hogy egy amerikai katona csak úgy belelőtt egy kamionosba

külföld
2018 január 11., 06:27
comments 113

Vizsgálatot indított az amerikai haderő a közel-keleti és közép-ázsiai hadszíntérért felelős, vagyis az iraki és afganisztáni műveleteket is irányító Középső Parancsnoksága egy nemrég nyilvánosságra került videóösszeállítás miatt, melynek egyik, mindössze másfél másodperces képsorán az látszik, hogy egy amerikai szállítójárműn utazó katona sörétes puskájával belelő egy mellettük haladó kamion vezetőfülkéjébe.

A pár képkocka egy hosszabb, vágott összeállítás része, de a videóból nem derül ki semmi az eset előzményeiről és következményeiről. Az látszik, hogy a sofőr melletti ablak szilánkosra törik, de az nem, hogy mi történik a sofőrrel. Mivel az amerikai haderőnél rendszeresített lőszerek között vannak nem halálosak is, amiket pont ilyen puskákból szoktak kilőni, bármi lehet.

A videót időközben törölték a Youtube-ról, de az inkriminált részt előtte többen lementették:

"A nyilvánosságra került amatőr felvétel komoly aggodalmakat keltett bennünk" - nyilatkozta az ügyről elsőként beszámoló Politicónak Joseph Votel tábornok, a Középső Parancsnokság parancsnoka. "A felvétel nem hivatalos, nem engedélyezett és nem képviseli azokat a professzionális értékeket, amiket a Középső Parancsnokság embereitől elvárunk". Votel ígéretet tett rá, hogy a nyomozás eredményeként "megtesszük a megfelelő lépéseket".

A Business Insider szerint a videó más részletei alapján valószínűsíthető, hogy egy, az afgán fegyveres erőkkel együtt dolgozó amerikai különleges alakulat tagjairól készülhettek a felvételek. Erre utalnak a képkockákon felbukkanó csapatjelzések, illetve a katonák a hadseregben és a tengerészgyalogságnál elvárt alaki követelményeknél lazább öltözködése, illetve a rendkívül változatos fegyverzetük is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.