A mozgáskorlátozottak elérték a kormánynál, hogy 20 metrómegállóból legyen 18 akadálymentes

közlekedés
2018 február 07., 16:12
comments 111

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerdán közölte, hogy a kormány és a főváros képviselőivel folytatott szerdai egyeztetésen elérték, hogy az M3-as metró 20 állomása közül már 18 akadálymentes lesz.

A korábbi tervek szerint a novemberben indult felújítás során csak nyolc megállót akadálymentesítenek a húszból. A teljes akadálymentesítésért korábban a szocialisták népszavazást is kezdeményeztek

A szerdai tárgyaláson Tarlós István főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a főváros saját erőforrásból a Kálvin téri megálló mellett további öt megálló akadálymentesítését magára vállalja.  

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke közölte, hogy a szervezet  továbbra is elkötelezett az M3-as metró teljes körű akadálymentesítése mellett. A szervezet  továbbra is kitart a fennmaradó két állomás, a Pöttyös utca és az Ecseri út akadálymentesítése mellett.

Erre a kérésre a kormány képviselője jelezte, hogy amennyiben a főváros előterjeszti az ígért 18 megálló akadálymentesítésén felül a további 2 megállóra vonatkozó akadálymentesítési javaslatot, úgy a kormány megfontolja a finanszírozását. 

A megbeszélés után a MEOSZ további egyeztetést kezdeményezett a fővárossal a teljes körű akadálymentesítésre vonatkozó műszaki tervek megismerése végett. A MEOSZ ugyanis csak olyan műszaki megoldást tud elfogadni, ami önálló, biztonságos és méltóságteljes használatot eredményez.

Nem tekintik egyenrangú, alternatív megoldásnak a metróvonal felszíni közlekedéssel való kiváltását, mert nem tudnak ugyanannyi járatszámot alacsonypadlós buszokkal biztosítani.

Ráadásul szerintük egy buszjáratot bármikor meg lehet szüntetni, így az akadályok újrateremtődhetnek. Az egyeztetésen elhangzott információ szerint a felszíni kiváltás évi költsége – a vázolt formában –  1 milliárd forint lenne. Szerintük ennél jóval olcsóbb lenne a műszaki megoldások kivitelezése. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.