Simicskára keni Tiborcz üzelmeit a Fidesz

politika
2018 február 09., 06:58
comments 243

A kormánypárt tévéi és írott anyagokat megjelentető kiadványai megtalálták a módját, hogyan magyarázzák el közönségüknek, hogy az EU csalás elleni hivatala csaláson kapta a miniszterelnök vejének cégét. 

Tiborcz István közvilágítással foglalkozó vállalkozása úgy nyert meg önkormányzati pályázatokat, hogy a tenderek kiírásáról előre egyeztetettek velük; a kiírások kifejezetten úgy készültek, hogy más cég ne tudjon nyerni, és a munkát jóval drágábban végezték el, mint amennyiért reális volt. A költségeket az EU állta. 

Az ügyben évekig nyomozó európai hivatal (OLAF) azt javasolta, hogy a magyar ügyészség tegyen lépéseket az ügyben, továbbá felhívta az Európai Bizottság figyelmét, hogy kérjék vissza a pénzt. Így könnyen az lehet a vége, hogy az Orbán-család gazdagodását végső soron nem a német, holland vagy svéd adózók, hanem a magyarok finanszírozzák ebben a tekintetben.

A csalás annyira nyilvánvaló, hogy azt nem is mentegetik érdemben a fideszes szövegírók, bár arra azért kitérnek, hogy az ügyben egyszer már nyomoztak itthon, csak akkor a magyar rendőrök nem vették észre a Direkt 36 által addigra részletesen bemutatott bizonyítékokat, pedig az akkori cikkek állításai egybevágnak az OLAF megállapításaival.

A fő csapásirány azonban az, hogy nem is Tiborcz István, hanem Simicska Lajos cége csalt. Ezzel az érveléssel az alábbi problémák vannak:

  • Simicska Lajos a 2010-14 közti időszak Mészáros Lőrince volt, akkoriban nem ellensége, hanem a Fidesz és Orbán Viktor szerves része volt, szó sincs arról, hogy ha ő csalt, akkor ne a mostani politikai vezetés tudtával és érdekében csaltak volna. 
  • Másrészt a céget igazgatóként akkor is Tiborcz István vezette, amikor az 2009 és 2014 között a Közgép csoporthoz, vagyis Simicskáékhoz tartozott, a miniszterelnök vejét eltávolítani a lámpákkal csaló cégtől épp olyan abszurd, mintha Semjén Zsoltot a pápa iránt érzett szeretettel vádolnánk. A lámpás csalásokban Tiborcz tárgyalt, róla beszélgettek az önkormányzati emberek, teljesen nyilvánvalóan kiderült, hogy ő irányította a magyar önkormányzatok lehúzását.
  • Harmadrészt Tiborcz István az OLAF által vizsgált időszak egy részében formálisan is tulajdonosa volt a cégnek.

Tiborcz cégét azért vették be a Simicska-féle csoportba, hogy mindenki lássa, kinek kell adni az állami megbízásokat, ahogy most Mészáros Lőrinc körül koncentrálódnak a közpénzekben érdekelt cégek. És amikor Simicska és Orbán összevesztek, akkor a Tiborcz-féle csaló cég a saját lábára kellett hogy álljon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.