Mint az áldás, úgy záporozik a közpénz Köves Slomó milliárdos birodalmára

politika
2018 február 15., 07:17
comments 309

A Munkáspárt egykori Baross utcai székháza, ez a több ezer négyzetméteres monstrum egy kormánydöntéssel, ingyen került az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) birtokába. A Magyar Narancs e heti címlapsztorija azzal indul, hogy a lap munkatársa sorra olvassa le a felújítás alatt álló épület postaládájáról az utóbbi években alapított cégek neveit. Csak néhány példa:

  • a hitközség nyomozó és személyvédelmi (!) cége, a Shomer Kft.;
  • a kóser élelmiszerboltot működtető Kóser Piac Kft.;
  • a Zsigmond Király Egyetem üzemeltetőjét megvásárló Maimonidész Kft.;
  • vagy éppen a mádi zsinagógát felújító Rabbiház Kft. 

Az nincs felírva a postaládára, de az EMIH cégbirodalmának székhelyére egy ciprusi offshore cég közel 800 milliós jelzálogát is bejegyezték.

Köves Slomó és Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár az EMIH adományboltjában
photo_camera Köves Slomó és Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár az EMIH adományboltjában Fotó: Kormany.hu

A Baross utcai székház azonban közel sem az egyetlen ingatlan a céghálóban. Az EMIH már 2010 előtt is kormányzati és önkormányzati segítséggel jutott épületekhez, de fennállása első hat évében mindössze kettőt sikerült szereznie: a hitközség központjaként és zsinagógaként működő Károly körúti házat, illetve a XII. kerületi óvodáját.

2010 óta azonban az „EMIH-világ” ingatlanjai elszaporodtak Budapesten: lett még két zsinagógájuk, általános iskolájuk, gimnáziumuk, egyetemük, na meg boltjuk, kávézójuk, éttermük és egy egész idősotthon-hálózatuk, illetve készül a kollégiumuk és a közösségi terük, utóbbi az újlipótvárosi Duna-parton.

Vidéken is egyre jobban jelen vannak, köszönhetően az állami támogatásnak. Kaptak 

  • 460 milliót a mádi rabbiház felújítására;
  • 98 milliót szociális szolgáltatásra Debrecenben és Miskolcon; 
  • 18 milliót az erdőbényei rituális fürdő felújítására;
  • és 17 milliót az olaszliszkai emlékhelyre.

Miközben az Átlátszó kitartóan próbálja kiperelni tőlük, az EMIH végül nyilvánosságra hozta, hogy 2014 és 2018 között mennyi állami támogatást kapott. A zsido.com-on közzétett lista összesítése e négy évre 2,84 milliárd forint, de ebben nincs benne a csengelei vágóhídra nyújtott állami támogatás, az egyetemre adott hitel, vagy az ingyen átadott ingatlanok értéke.

Köves Slomó mindemellett 2012 májusától a Honvédség tábori főrabbija, amiért fizetést is kap – árulta el a Narancsnak a Honvédelmi Minisztérium. Amikor a lap felhívta Kövest, hogy mennyi a fizu, a rabbi fejből nem tudta pontosan, de úgy havi nettó 300 ezerre becsülte a bérét. (A Honvédségnek van egyébként mazsihiszes rabbija is.)

A többi bizniszről, a gyülekezet létszámáról, illetve az EMIH-nek a kormányhoz, a médiapiachoz és a Mazsihiszhez fűződő viszonyáról még jó sokat lehet megtudni a mai Narancsból. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.