Menedékjogot kért Görögországban 17 török

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Menedékjogot kért Görögországban 17 török állampolgár, aki csónakon menekült el hazájából, és egy kis égei-tengeri szigeten kötött ki - írja a görög rendőrségre hivatkozva az MTI.

A csoport, amelynek négy nő és hat gyerek is tagja, hétfő este érkezett Inúszesz szigetre, amely a nagyobb Híosz szigettől északkeletre, a török partoktól pedig mindössze nyolc kilométerre fekszik. 

A Politiszkíosz című hírportál úgy értesült, hogy török állami tisztviselőkről és családtagjaikról van szó.

Amint Görögország a 80-as és 90-es években a török baloldali, illetve kurd ellenzékiek menedéke volt, úgy most a 2016. júliusi levert puccskísérlet miatt indított állami megtorlás, a gülenizmus vádja elől menekülnek ide törökök. A görög menekültügyi hatóságok szerint tavaly 1827 török állampolgár kért menedékjogot az országban, tízszer több, mint az előző évben. Az Európai Unió országai közül csak Németországban regisztráltak több menedékkérelmet 2017-ben.

A múlt héten egy török tanárnő, akit az immár másfél éve tartó törökországi rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátottak el állásából, vesztette életét két gyermekével, miután egy migránsokat szállító csónak felborult az Évrosz (Marica) görög-török határfolyón. Többeket eltűntként tartanak nyilván, köztük a tanárnő férjét is.

Tavaly decemberben 11 török néptáncos kért menedékjogot Magyarországon.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.