181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon

tudomány
2018 március 06., 20:44
comments 110

Ez persze csak becslés, de a Space.com cikke szerint nagyjából precíznek tűnik, hogy a Hold felszínén található emberi eredetű tárgyak össztömege 181 ezer kilogrammot nyomhat. 

A NASA vezető történésze, William Barry szerint sokat számít az össztömeg szempontjából például az az öt holdkomp ami még mindig a bolygó felszínén van. A legtöbb szemét amúgy 1969 és 1972 között, az Apollo-program idején kerülhetett oda, akkor többek között egy kalapács és egy madártoll is ottmaradt, amit ebben a híres szabadeséses kísérletben ejtett el a NASA asztronautája, David Scott:

link Forrás

De ezenkívül hagyott ott szemetet több legénység nélküli misszió is, az USA mellett Oroszország, Japán, India és Európa is küldött fel például megfigyelő eszközöket. 

Tárgyak kerültek fel már a hatvanas években is, például meteorológiai megfigyelő eszközök, melyek az esetleges emberi Holdra szállás lehetőségeit vizsgálták. Ezek az eszközök végül ott maradtak, később nem gyűjtötte be őket senki. Igazából ez fel sem merült Barry elmondása szerint, mivel további terhek hazacipelése csak még több üzemanyagot igényelt volna. A tervezés során pedig a legfontosabb szempont az volt, hogy épségben visszahozzák a legénységet, nem volt erőforrás ilyen kérdésekre.

A NASA szerint amúgy nem igaz, hogy felesleges szemétről lenne szó, sok esetben a fennhagyott tárgyakon meg lehet majd figyelni, milyen hatásoknak voltak kitéve az űrben az idő elteltével, és vannak persze olyan eszközök, például az Apollo 11 által felvitt lézerreflektor, amit a mai napig használnak. 

2012-ben készült egy részletes leltár a fenn található tárgyakról, igaz, azóta is kerültek már fel a Holdra újabb eszközök. 

A Wikipedian is van egy részletes lista a felkerült tárgyakról, ott 189 ezer kilogrammra jön ki az összsúlyuk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.