A belvárosi jelöltek abban maximálisan egyetértenek, hogy csak az egyiküknek kéne indulnia

politika
2018 március 27., 06:28
comments 111

"Hivatalos döntés nem született, de mi is úgy véljük, hogy kevés idő maradt egy hiteles kutatás elvégzésére, és az LMP visszautasító döntése után nincs is miről megállapodni" - mondta V. Naszályi Márta, az MSZP-P belvárosi képviselőjelöltje érdeklődésemre, hogy hogyan állnak az egyeztetések a visszaléptetésekről. A budapesti 1-es választókerületben szombaton Juhász Péter, az Együtt elnöke teremtett új helyzetet azzal, hogy önként, egyeztetés nélkül visszalépett, miután már nem magát tartotta a legesélyesebbnek a fideszes Hollik István legyőzésére.

Juhász bejelentése után fél órán belül Fekete-Győr András, a Momentum legismertebb jelöltje megbeszélést kezdeményezett a többi ellenzéki indulóval. A Jobbik jelöltje, Losonczy Pál kihagyta a tárgyalást, de az elempés Csárdi Antal és V. Naszályi Márta nyitottnak mutatkoztak az együttműködésre, bár már akkor jelezték, hogy Fekete-Győr javaslatáról ők maguk nem, csak pártjaik vezető testületei dönthetnek. Az LMP végül visszautasította Fekete-Győr ötletét, aki azt javasolta, hogy a választásig hátralevő szűk két hétben, amire egy négynapos hétvége is jut, készítsenek új felmérést a Juhász visszalépése utáni helyzetről, és az alapján lépjenek majd vissza a legesélyesebb javára. Fekete-Győr eredetileg a kutatás közös finanszírozását javasolta, de hétfő esti bejelentése alapján végül saját zsebre is megrendelte.

link Forrás

Az LMP azzal utasította el a javaslatot, hogy a hátralevő ~tíz nap kevés lenne egy új közvélemény-kutatás elvégzésére, és amúgy is, a körzetben már végeztek méréseket - igaz, még februárban, a hódmezővásárhelyi választás és Juhász visszalépése előtt.

V. Naszályi most ugyanerre a felmérésre hivatkozott. Ez a Közös Ország Mozgalom (KOM) mérése, amiből Csárdi azt olvasta ki, hogy Juhász és ő voltak a legintegratívabb jelöltek, vagyis Juhász visszalépésével ő maradt az, aki leginkább képes begyűjteni a sokszínű szavazótábor szavazatait. V. Naszályi ugyanebből a felmérésből azt olvasta ki, hogy az összes jelöltre vonatkozó mérések alapján az ő támogatottsága a legnagyobb. Mindkettejüknek igaza van, ezek valóban kiolvashatók a felmérésből. De az is tény, hogy a felmérés visszalépésekkel számoló forgatókönyvei alapján nincs lényegi eltérés a jelöltek támogatottságában.

A KOM felkérésére készült felmérésből valójában nagy bizonyossággal csak az olvasható ki, hogy a baloldali ellenzék egyetlen esélye a győzelemre, ha csak egy jelöltet állítanak.

"Nagyon örülnék, ha lennének hivatalos, magas szintű egyeztetések, és ha csak egy jelölt maradna" - mondta V. Naszályi. Ő ugyan a felmérések alapján magát tartja legesélyesebbnek, de szerinte mindhárman alkalmas jelöltek Hollik legyőzésére. Az, hogy visszalép-e, nem az ő döntése. Mint mondta, ő és pártja folyamatosan kereste a lehetőséget az egyeztetésekre, és ezután is nyitottak a megállapodásra. És bár V. Naszályi szerint a számok őt erősítik, "én nem vagyok akadálya a megállapodásnak".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.