Haláláig a Fideszt támogatta, mégis rákerült a Soros-listára a CEU tanára

POLITIKA
2018 április 12., 17:31
comments 448

Schmidt Mária kormánybiztos lapja, a Figyelő ma „Soros-zsoldosokat” sorolt fel név szerint. A cikk több civil és újságíró szervezet tagját is listázta, volt, aki ezután azt reagálta, hogy emiatt “csak szomorúságot és méla undort érez”.

A listán szerepelt a CEU több oktatója is (az egyetem délután reagált a listázásra), az pedig hamar kiderült, hogy a listán szereplő tudósok közül többen már nem is élnek. Tóth István György az MTA doktora 2005-ben, Yehuda Elkana 2012-ben, míg Ernst Gellner 1995-ben hunyt el.

Csütörtök este levélben kereste meg a szerkesztőségünket a listán szintén szereplő Boytha György fia.

Azt írta, hogy édesapja már 2010-ben elhunyt, még a Fidesz választási győzelme előtt.

“Tény, hogy a szerzői jog világszerte elismert szakértőjeként oktatott a CEU-n, ahogy ezzel párhuzamosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve korábban az ELTE-n is. Szerzői jogot, nemzetközi magánjogot adott elő” - írta Boytha Péter.

Majd leírta, hogy édesapját tíz év börtönre ítélte a Rákosi-rendszer, amelyből hat évet le is ült. Majd igazgatói állást szerzett az ENSZ szerzői jogi világszervezetében. Az Antall-kormány nagykövetté nevezte ki, erről a posztról később a Horn-kormány hívta vissza. "Pályafutása egész életében jogi tevékenységére épült, politikai / politikusi tevékenységet nem folytatott (egyedül nagyköveti kinevezése sorolható talán ide)" - tette hozzá.

“Soha párt tagja nem volt, politikai meggyőződése azonban igen. Igazi européer és haláláig a FIDESZ politikájának támogatója volt. Bár politikai nézeteink nem mindig találkoztak, mélyen méltánytalannak érzem, hogy pont ez a párt használja fel nevét illusztrációként virtuális valóságának valószerűsítésére - írta Boytha Péter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.