Tendencia lett, hogy Törökországba szöknek vissza németországi szír menekültek

külföld
2018 április 12., 11:49
comments 110

Egyre több Németországban oltalmazotti státuszt kapott, papírokkal rendelkező szír menekült szökik vissza illegálisan Törökországba - leplezték le a német közszolgálati ARD tévécsatorna Panorama című műsorának tényfeltáró riporterei. A tévések végigkövették a szokásossal ellentétes irányba mozgó menekültek útját és a görög-török határnál meg tudtak szólaltani egy olyan embercsempészt, akik azt állította, hogy csak ő naponta 50 embert visz át az EU-ból török területre. A témáról készült adást csütörtökön este adják le Németországban, de a műsor tartalmát részletes cikkben előre ismertették.

A Panoramának nyilatkozó menekültek nagy része azzal magyarázta az első pillantásra igen furcsa tendenciát, hogy oltalmazottként nagyon nehéz újra találkozniuk a családjukkal. Tipikusan ugyanis a családok fiatalabb férfitagjai indultak elsőként, majd a polgárháború elhúzódásával további milliók menekültek át Törökországba. A Németországban oltalmazotti státuszt szerzők - ez hasonlít a menekültstátuszhoz, de kevesebb joggal jár - Európán belül szabadon mozoghatnak, ugyanakkor nem kapnak vízumot, hogy legálisan beléphessenek Törökországba. A családjukat viszont régóta nem tudják maguk után vinni, mert Németországban egy törvény két éve leállította az ilyen családegyesítéseket. A folyamat most márciusban indult volna újra, de egy februárban megszavazott módosítás ezt a határidőt kitolta augusztus elsejéig. Igaz annak fejében, hogy amikor az egyesítések a nyáron újrakezdődnek, havi ezer oltalmazotti családtagot engednek majd be Németországba.

A Panorama szerint a Facebookon többezer taggal rendelkező csoportok működnek, ahol a tagok az ellenirányú meneküléshez osztanak meg praktikus információkat, például embercsempészek nevét, telefonszámát és tarifáját. Innen tudták meg, hogy a görög-török határ egy szakaszát alkotó Evros folyón 200 euróért viszik át a jelentkezőket. A tipikus útvonal ugyanis úgy néz ki, hogy az útrakelő Németországból valamilyen járművel elmegy Görögországig - amit természetesen szabadon megtehet - ahol a legtöbben az említett Evros folyót választják az átkelésre, amit csónakkal segítenek az embercsempészek.

A tényfeltáró filmesek forgattak a határsávban, visszamenekülők között, illetve több, ezzel is foglalkozó csempészt szólaltattak meg.

Azt még a Panorama sem tudta kideríteni, hogy hányan mozdulhattak eddig meg ellenirányban.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.