Bocsánatot kért a Starbucks, amiért egy philadelphiai üzletükben rendőrt hívtak két afroamerikaira

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Közleményben volt kénytelen magyarázkodni a Starbucks azután, hogy egy philadelphiai üzletük alkalmazottai ráhívták a rendőröket két, afroamerikai vendégükre.

A rendőröket birtokháborítás miatt riasztották, ami elég különös vád egy közforgalmú intézménytől. Az esetről készült felvételeken a kávézó többi vendége is azt magyarázza a kiérkező rendőröknek, hogy a két férfi az ég világon semmit se csinált, amiért le kéne őket tartóztatni. Ettől függetlenül a rendőrök őrizetbe vették a két afroamerikait, mert azok háromszori felszólításuk ellenére se voltak hajlandók elhagyni az üzletet.

Mondjuk a rendőrök felszólításán túl erre sok okuk nem lett volna, tényleg nem csináltak semmit. Az egyikük az incidenst megelőzően megkérdezte az alkalmazottakat, hogy használhatja-e a vécét. Ezt megtagadták tőle, mert a cég belső szabályzata szerint a vécét csak fizető vendégek használhatják. A férfi nem is használta a vécét, csak visszaült a barátaihoz, de a bolt alkalmazottai mégis ráhívták a rendőröket, mert az üzlethelyiséget - ahol teljes joggal tartózkodhattak - már nem voltak hajlandók elhagyni.

"Elnézést kérünk a két érintett személytől és vendégeinktől. Csalódottak vagyunk, hogy letartóztatták őket" - magyarázkodott közleményében a Starbucks. "Nagyon komolyan vesszük ezeket az eseteket, és nyilvánvalóan még van tennivalónk az ügyben, hogy hogyan kéne kezelni az ilyen incidenseket" - írták.

A philadelphiai rendőrfőnök, Richard Ross ugyanakkor a rendőröket védelmébe vette, szerinte ők a riasztás alapján megfelelően jártak el, jogukban állt előállítani a két afroamerikait. "Afroamerikaikén tisztában vagyok az előítéletekkel. Elkötelezettei vagyunk az előítéletektől mentes, igazságos rendfenntartásnak, és nem is tűrünk el mást a kapitányságon" - mondta.

Tájékoztatása szerint amúgy az őrizetbe vett férfiakat azóta már szabadon is bocsátották, mert a Starbucks "már nem érdekelt az eljárásban". (Via Business Insider)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.