Macron: Európában polgárháború dúl a demokrácia és az illiberalizmus erői között

külföld
2018 április 17., 13:43
comments 288

Szenvedélyes szónoklatot tartott az unió jövőjéről a francia elnök az Európai Parlamentben.

Arról beszélt, hogy Európa közös identitása az emberi jogokat tiszteletben tartó liberális demokrácián alapul, és nem szabad hagyni, hogy az unió más irányt vegyen, meg kell fékezni a tekintélyelvűséget, hiszen az lebontaná, gyengítené a demokráciát. Azt a demokráciát, amely megvédi az embereket, és garantálja az egyenlőséget. 

Európai jófiú
photo_camera Európai jófiú Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Macron szerint Európa demokráciája az összes régió és minden polgár egyenlőségét és teljes elfogadását, valamint a gondolat szabadságát jelenti. Ez sérülékeny, de minden másnál erősebb modell, amelyet meg kell védeni - mondta. 

„Úgy tűnik, hogy egyfajta polgárháború dúl Európában: a nemzeti önzőség és pesszimizmus fölénybe látszik kerülni azzal szemben, ami összeköt minket. Érezhető az illiberalizmus iránti lelkesedés, és folyton növekszik.”

Bár nem mondta ki Orbán nevét, csak a francia Nemzeti Frontot kritizálta név szerint, de az illiberalizmus mellett a migránsok démonizálását is élesen elutasította.

A két világháború közti időszakra utalva kijelentette:

„Ez a halálos tendencia szakadékba vezethet minket, a nacionalizmust és a szabadság feladását hozhatja el. Visszautasítom a gondolatot, hogy az európai demokrácia gyenge. Nem akarok az alvajárók nemzedékéhez tartozni, nem akarok olyan nemzedék része lenni, amely elfelejtette a saját múltját.” 

Választani kell

„A következő hónapok feladata az, hogy olyan európai vitákat folytassunk, amelyek segítenek a polgároknak a választásban” - mondta az elnök, utalva a jövő májusi európai választásokra. „Hogy megbirkózhassunk a világ nagy problémáival, a magunkénál nagyobb, európai szuverenitásra kell támaszkodnunk.” Szerinte a 2019-es európai parlamenti választások a demokratikus vállalás feladásáról vagy megőrzéséről szólnak. 

„A választások révén meg kell akadályozni a populisták bénító munkáját” 

- mondta. Ennek érdekében nyitott, minden polgárt bevonó konzultációt kell indítani, demokratikus, kritikus vitát kell folytatni Európa jövőjéről, és vissza kell állítani az emberek bizalmát Európában. Ennek érdekében pedig meg kell mutatni, hogy Európa vezetői meg tudják védeni az állampolgárokat az egyre jelentősebb külső kihívásokkal szemben, amihez viszont egységes Európára van szükség - mondta Macron, aki szerint a közös, nagy átalakulást igénylő lépések nem a nemzeti döntések csorbítását jelentik. 

A hatékonyság megtartásának érdekében szükség van arra, hogy az Európai Unióban minősített többséggel szülessenek a döntések, és ne lehessen vétózni - tette hozzá. 

photo_camera Fotó: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto

A frakcióvezetők többsége üdvözölte Marcon elnök Európa-párti nézeteit, a szíriai beavatkozásban vállalt francia szerepet és az európai hadsereg megteremtésére, illetve a több Európára vonatkozó felhívását. Egyes képviselők az EU előtt álló temérdek feladatra - a terrorizmus elleni harcra, a migráció ellenőrzésére, a digitális technológiák szabályozására és a monetáris, és bankunió kiterjesztésére - hívták fel a figyelmet. 

Nem lehet bezárkózni, de a migrációt ellenőrizni kell

Ami a migrációt illeti, Macron szerint mindenekelőtt az elvándorlás okait kell kezelni. Afrikát stabilizálni kell, az emberi jogokat meg kell erősíteni minden egyes országában, és növelni kell a fejlesztési segélyek hatékonyságát. Ez legyen Európa közös válasza a migrációs válságra - hangoztatta. Szerinte szolidaritásra van szükség a migráció okozta terhek tagországok közötti megosztásának területén. 

„Meg kell különböztetni a nemzetközi védelemre jogosult menekülteket a bevándorlóktól, valamint le kell rövidíteni a menedékjog megszerzésének idejét.”

Olyan program kidolgozására van szükség, amely közvetlenül segíti a menekülteket befogadó közösségeket, a nemzeti bezárkózást el kell utasítani - tette hozzá. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólalásában egy nyitott Európa mellett érvelt, de kijelentette, hogy Európa nem lehet átjáróház. Véleménye szerint hidat kell építeni Európa keleti és nyugati fele között és segíteni kell a Balkán közeledését az EU-hoz.

Antonio Tajani néppárti EP-elnök megköszönte, hogy Macron valódi vitát vállalt a Parlamentben. „Európa jövője innen, az európai demokrácia szívéből indul. Itt az idő, hogy a víziókat együtt cselekvésbe fordítsuk: egy biztonságos EU-hoz ellenőrzött migrációra, erős közös kül- és védelmi politikára van szükség.” (via BBC, Guardian, EP Tájékoztatási Iroda, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.