Újabb pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

POLITIKA
2018 április 19., 13:57
comments 105

Első fokon pert nyert a Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet a Fidesz nevű párttal szemben, csütörtökön.

A Helsinki azért perelte be a Fideszt, mert annak Halász János nevű szóvivője tavaly április 23-án egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”,  meg hogy „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”, satöbbi, satöbbi.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy Halász megállapításai hazugságok voltak. A Helsinki Bizottság ugyanis teljesítette a Magyar Hírlap adatigénylésére vonatkozó kérését, továbbá azt sem sikerült a Fidesznek bizonyítania, hogy a Helsinki működése átláthatatlan.

Az elsőfokú ítélet szerint a Fidesznek bocsánatot kell kérnie, és 400 ezer forint sérelemdíjat is ki kell fizetnie a civilek jó hírnevének megsértéséért. Halász szóvivő személyesen nem felelős a bíróság szerint, mert csak a munkáját végezte, amikor a Fidesz nevében hazudott.

A bizottság már több pert is nyert a kormányzat illetve a Fidesz ellen, a pártot eddig két esetben jogerősen is elmarasztalták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.