A bíróság kimondta: az 56-os fotón nem Dózsa László, hanem Pruck Pál szerepel

Történelem
2018 május 31., 13:34
comments 321

2016 őszén derült ki, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára állami megbízásból készített plakátok egyikén rossz a felirat, ugyanis a korabeli fotón nem – a több óriási hazugságon is rajtakapott – Dózsa László, hanem a 2000-ben elhunyt Pruck Pál látható.

Balra a fiatal 56-os fegyveres, középen Pruck Pál abban az időben, jobbra Dózsa László gyerekként
photo_camera Balra a fiatal 56-os fegyveres, középen Pruck Pál abban az időben, jobbra Dózsa László gyerekként Fotó: RTL Híradó

Pruck rokonai az ügyben felvették a kapcsolatot a kampányért felelős Schmidt Mária kormánybiztos által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, de mivel nem tudtak egymással szót érteni, pert indítottak kegyeleti jog megsértése miatt.

Pruck Pál lánya, Csőkéné Pruck Erika azt szeretné, tiltsák el a jogsértéstől a közalapítványt, és közleményben kérjenek elnézést, illetve a zuglói épületfestésen és a reklámhordozókon, illetve a Terror Háza Múzeumban és minden – még most is elérhető – kiadványon cseréljék ki a Dózsa Lászlóra vonatkozó adatokat Pruck adataira. A kérések nagy része persze az eltelt több mint 1,5 évben tárgytalanná vált, hiszen a kampány rég kipörgött Dózsa László nevével, Zuglóban pedig az önkormányzat szedette le a képbitorló Dózsa nevét.

Balra a Pruck Pált ábrázoló falfestmény 2017. áprilisban, jobbra 2018-ban, már Dózsa László neve nélkül.
photo_camera Balra a Pruck Pált ábrázoló falfestmény 2017. áprilisban, jobbra 2018-ban, már Dózsa László neve nélkül. Fotó: olvasónk

Hogy meg lehessen állapítani, melyik félnek van igaza, a bíróságnak el kellett döntenie, ki van a képen: Pruck Pál, Dózsa László vagy valaki más?

Az ügyet hónapokig tárgyalták, megvizsgálták a tárgyi bizonyítékokat (korabeli fotókat és a régi Pruck-interjút), meghallgattak tanúkat, történészeket és még egy antropológus szakértőt is, aki arra jutott, hogy Pruck Pál és a fotón szereplő gyerek személyazonossága igen nagy, vagyis 90 és 100 százalék közötti valószínűséggel megegyező.

Egy héttel az ötödik tárgyalási nap után, csütörtök délután három órakor a Fővárosi Törvényszéken dr. Bene Lajos meghozta az első fokú ítélet: a fotón Pruck Pál látható.

Dózsa László feltartja a Pruck Pálról készült fotót 2015 októberében
photo_camera Dózsa László feltartja a Pruck Pálról készült fotót 2015 októberében Fotó: jozsefvaros.hu

Az ítélet szerint a közalapítvány kegyeleti jogot sértett azzal, hogy a Life magazin Pruck Pált ábrázoló fotón Dózsa László nevét és adatait tüntette fel, ezért a bíróság kötelezte az alperest, hogy 15 napon belül magánlevélben fejezze ki a sajnálkozását a felperesnek, és minden kiadványon cseréljék le Dózsa nevét és adatait Pruckéra. A közalapítvány köteles a felperesnek 195 ezer, az államnak 199 ezer forint perköltséget megfizetni. A közalapítványt a további jogsértéstől is eltiltották. (A bíróság annyiban elutasította a felperes kérését, hogy nem kell Schmidt Mária aláírásával ellátni a közalapítvány által küldött sajnálkozó levelet.)

A bíró az indoklásban említette azt is, hogy Pruck már az 1982-es interjúban vállalta a fotót, de arról nincs információ, hogy Dózsa László mióta állította, hogy ő van a képen. Az indoklás szerint a fotón kizárólag Pruck Pál szerepelhet, ugyanis ha nem így lenne, akkor egy Pruckhoz megszólalásig hasonlító fiú mutatkozott volna be az ismeretlen Pruck Pál nevén a francia fotósnak, majd 26 évvel később az igazi Pruck Pál ettől függetlenül magáénak vallotta a fotót, ez pedig nem életszerű.

Az ítélet nem jogerős.

A Terror Háza Múzeumban Dózsa László mellett foglal helyet Schmidt Mária főigazgató
photo_camera A Terror Háza Múzeumban Dózsa László mellett foglal helyet Schmidt Mária főigazgató Fotó: 1956-os emlékév/Facebook

Dózsa László a botrány kitörése óta az elhunyt édesanyja emlékére hivatkozva nem hajlandó elismerni, hogy Pruck Pál van a fotón, amivel turnézott, és azt állította, bármelyik pillanatban belehalhat abba, hogy a forradalomban többször is kivégezték. Orbán Viktor miniszterelnök a 2017. október 23-i beszédében a több ügyben is hazugságon kapott Dózsa Lászlót Nagy Imrével és Mindszenty Józseffel említette egy lapon. Dózsa László meghallgatása egyébként egyik peres fél részéről sem merült fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.