Lebontják a Hős utcai gettót, akikkel az önkormányzat nem tud megegyezni, mehetnek lakni a hajléktalanszállóra

A kőbányai önkormányzat várhatóan lebontja a Hős utca elhíresült ingatlanjait - mondta a kerület polgrémestere, Kovács Róbert az InfoRádiónak. Erre, illetve a lakók kiköltöztésére Kőbánya tavaly év végén kapott közel kétmilliárd forintot a kormánytól. A közeli Bihar utcai telepet is felszámolják.

A polgármester arról is beszélt, mi lesz az épületek lakóival. A Hős utcában önkormányzati bérlakásban mintegy 25-30-ban laknak és hozzávetőleg 150 a magántulajdonú lakások száma. A Bihari utcában lévő 73 lakás mind önkormányzati, azok elvileg üresek.

"El kell indítani egy olyan programot, amely a családok helyzetét külön-külön vizsgálva megteremti a lakhatás feltételeit azoknak, akik hajlandóak elfogadni az önkormányzat vagy egy bevont civil szervezet által támasztott követelményeket. Látjuk ennek az útnak a jó és rossz példáit akár Miskolcon, Ózdon. Mindezekből tanulva igyekszünk egy olyan programot végigvinni, amely az ott élőknek egy új lehetőséget, új életesélyt kínál. De biztos, hogy benne van a pakliban az is, hogy ez az út nem mindenkinek lesz járható." - mondta a polgármester.

Róluk, azaz akiknek ez az út nem lesz járható, a polgármester azt mondta, hogy mehetnek lakni a hajléktalanszállókra 2-3 ágyas szobákba.

A polgármester azt is tisztázta, kiknek segít az önkormányzat a lakástalálásban:

munkába kell járni minden nap, és "nem szabad, hogy minden nap leigya magát a sárga földig".

Azt is elmondta, hogy a Bihari utcai ingatlanok helyén valószínűleg nem lesz semmi, a Hős utcai terület esetében pedig a sportcélú hasznosítás mellett döntött a képviselő-testület. A kialakítandó sportpályát viszont nem a szomszédban lévő TEK, illetve a Készenléti Rendőrség kapja, “ezeknek mindenképpen az ott élőket kell szolgálnia a jövőben”.