Sorra pusztulnak Afrika legöregebb fái, a több ezer éves majomkenyérfák

Tudósok felfedezték, hogy az afrikai szavannák egyik jelképének számító majomkenyérfák közül a legöregebbek és a legnagyobbak az utóbbi 12 évben sorra pusztulnak.

A majomkenyérfa hatalmasra nőhet, és több száz vagy akár több mint ezer évig is elélhet. Az utóbbi 12 évben pusztulni kezdő fák közül van, amely még a római korban kezdett el nőni.

MajomkenyérfaFotó: James Hager/robertharding

A dél-afrikai, romániai és amerikai egyetemek kutatói most arra próbálnak rájönni, mi okozhatja a halálukat. Azt már tudják, hogy nem egy járvány.

“Azt gyanítjuk, hogy a pusztulásuknak legalább részben köze lehet Afrika klímájának jelentős változásához” - mondta Adrian Patrut, a Babes-Bolyai Egyetem kutatója.

Ez azt jelentené, hogy a fák a klímaváltozás miatt pusztulnak, de a kutató szerint erre még nincsenek közvetlen bizonyítékaik.

Fotó: Lorenzo De Simone / Aurimages/Aurimages

A kutatók 2005 óta vizsgálják a fákat, kiderült hogy a 13 legöregebb fából 8, és a hat legnagyobb fából öt vagy teljesen halott már, vagy elkezdett összeomlani. A kutatók azt gyanítják, hogy ennek a megnövekedett hőmérséklet és a szárazság az oka. A vizsgált fák mind 1000 és 2500 év körüliek.

“Sokkoló és szomorú látni őket meghalni” - mondták a kutatók. (BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.