Írországban népszavazással döntik el, hogy bűncselekmény maradjon-e az istenkáromlás

vallás
2018 június 13., 6:39
comments 138

Írországban még mindig súlyos pénzbüntetést lehet kapni azért, ha valaki istenkáromló, izgató vagy szeméremsértő tartalmakat jelentet meg. Pár éve például Stephen Fry ellen kezdtek nyomozni vallásgyalázás miatt, miután egy műsorban szeszélyes, beszűkült gondolkozású, hülyének nevezte Istent. Végül mivel a rendőrség nem talált valódi sértettet, nem büntették meg. De azóta is komoly viták vannak arról, hogy a XXI. században érdemes-e ilyen szabályokkal korlátozni a szólásszabadságot.

Az erről szóló szabályt még 1937-ben rögzítették az ír alkotmányban, de az előző koalíciós kormány ígéretet tett arra, hogy népszavazással rendezik a kérdést.

Így várhatóan az októberi elnökválasztáson arról is szavazhatnak Írországban, hogy bűncselekmény maradjon-e az istenkáromlás.

Az ír alkotmány szerint „az Állam elismeri, hogy a Mindenható Istent megilleti a nyilvános tisztelet”, majd a 40. cikk kimondja, hogy „bűncselekménynek minősül és törvényben meghatározott módon büntetendő az istenkáromló, izgató,vagy szeméremsértő anyagok közzététele vagy kifejezése”. Egy 2009-es törvény szerint ezért akár 25 ezer eurós büntetést is lehet kapni. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt