Írországban népszavazással döntik el, hogy bűncselekmény maradjon-e az istenkáromlás

vallás
2018 június 13., 06:39
comments 138

Írországban még mindig súlyos pénzbüntetést lehet kapni azért, ha valaki istenkáromló, izgató vagy szeméremsértő tartalmakat jelentet meg. Pár éve például Stephen Fry ellen kezdtek nyomozni vallásgyalázás miatt, miután egy műsorban szeszélyes, beszűkült gondolkozású, hülyének nevezte Istent. Végül mivel a rendőrség nem talált valódi sértettet, nem büntették meg. De azóta is komoly viták vannak arról, hogy a XXI. században érdemes-e ilyen szabályokkal korlátozni a szólásszabadságot.

Az erről szóló szabályt még 1937-ben rögzítették az ír alkotmányban, de az előző koalíciós kormány ígéretet tett arra, hogy népszavazással rendezik a kérdést.

Így várhatóan az októberi elnökválasztáson arról is szavazhatnak Írországban, hogy bűncselekmény maradjon-e az istenkáromlás.

Az ír alkotmány szerint „az Állam elismeri, hogy a Mindenható Istent megilleti a nyilvános tisztelet”, majd a 40. cikk kimondja, hogy „bűncselekménynek minősül és törvényben meghatározott módon büntetendő az istenkáromló, izgató,vagy szeméremsértő anyagok közzététele vagy kifejezése”. Egy 2009-es törvény szerint ezért akár 25 ezer eurós büntetést is lehet kapni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.