Semjén tavaly két kanadai vadászaton is járt, de nem árulja el, ki fizette ki helyette

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Egy kanadai olvasónk segítségével megszereztük British Columbia tartomány erdőkért felelős minisztériumától azokat a vadászati engedélyeket, amiket Semjén Zsolt nevére állítottak ki az északnyugat-kanadai Fort St. Johnban.  

Ezek szerint a miniszterelnök-helyettes tavaly kétszer is vadászott Kanadában bölényre, farkasra és szarvasokra, és ezeket az utakat valószínűleg ugyanúgy ajándékba kapta, mint a svédországi túrákat, mert a több milliós kiadások ellenére még növelte is a megtakarításait.  

  • Semjén először tavaly januárban bölényre és farkasra váltott egy nyolcnapos engedélyt. 
  • Szeptember elején pedig jávorszarvasra, vapitire és rénszarvasra fizetett be tíz napra.
Semjén Zsolt januárra kiállított vadászengedélyei

Az engedélyekből kiderül, hogy Semjén mindkétszer egy olyan magyar kísérővel vágott neki a vadonnak, akinek a cége 8000 amerikai dollárért (~2,2 millió forint)  kínál hasonló bölényvadászatokat British Columbiába, de ennyiből még nem lehet megúszni: külön fizetni kell a kilövési engedélyekért, a természetvédelmi területek használatáért és az utazásért is.

Tavaly augusztusban a háromfajta szarvas vadászati engedélyéért Semjénék 955 kanadai dollárt fizettek. De ezek még csak az előzetes engedélyek, ha a KDNP elnöke lelő egy állatot, azért külön fizetnie kell. A külföldi vadászoknak még külön 200 dolláros díjat (royaltyt) is kell fizetniük és ott van az állami adó is. 

És ha nem lóháton akarja megközelíteni a vadont, azért is külön kell fizetni 1100 dollárt, hogy repülővel bevigyék a vadászterületre. Ha pedig a trófeát is haza akarja vinni, még jobban megugranak a költségek. 

„Semjén Zsolt természetszerűen minden vadászaton vadászként vesz részt”

Semjén még márciusban egy békéscsabai tévének beszélt arról, hogy Svédországon kívül Kanadában is volt vadászni, de részleteket nem árult el, mert nála a legalapvetőbb etikai kérdés, hogy titokban tartja, kivel, hol vadászott. Semjén Zsolt a dolog súlyát úgy próbálta érzékeltetni, hogy „mint a nőügyeknél, ilyenről nem illek beszélni”.

Semjén Zsoltot is kerestük, hogy Kanadában ki állta a költségeit, mennyibe került és milyen állatokat sikerült lelőnie, de a miniszterelnök-helyettes a sajtósán keresztül csak annyit közölt: „Semjén Zsolt természetszerűen minden vadászaton vadászként vesz részt, és mint már sokszor elmondtuk, minden hobby a magánélet része, magánéletéről pedig elvi okokból nem nyilatkozik.

Pedig amikor márciusban a Magyar Nemzet elkezdte megszellőztetni a svédországi háziállat-vadászatának részleteit, kiderült, hogy Semjén nem a miniszteri fizetéséből állta a költségeket, hanem minden alkalommal egy olyan szállodaipari vállalkozó fizette ki neki, akinek a cégei hasítanak az állami pályázatokon a Fidesz hatalomra kerülése óta. Hasonlóan szervezhették tavaly Semjén kanadai vadászatait is.

Semjén Zsolt az egyik svédországi vadászaton pózol a döglött állattal.Fotó: Hír Tv / MNO

Semjén legutóbbi vagyonnyilatkozatai nem úgy néztek ki, mintha azt milliós külföldi vadászatok terhelték volna. A 2017 januárjában leadott vagyonnyilatkozata szerint a miniszterelnök-helyettesnek a havi 1,1 milliós fizetése mellett 3 millió forint készpénze volt. De Semjén készpénzállománya a két kanadai vadászat után nemhogy csökkent  volna, hanem idén januárjában már elérte 4 millió forintot. Vagyis úgy tűnik, hogy a nemzet első számú vadásza ezt a két kanadai vadászatot is ajándékba kaphatta. 

A törvény szerint parlamenti képviselőknek a fizetésük  1/12-ed részét meghaladó ajándékokat és ingyenes szolgáltatásokat is fel kellene tüntetniük a vagyonnyilatkozatukban. De mivel Semjén úgy gondolja, hogy őt inkább a szarvasbőgést kiválóan utánzó vadászként fizetik be a milliós utakra, ezeket az ajándékokat sosem tünteti fel. 

Pedig álalában Semjén sem választja el szigorúan a parlamenti munkáját a vadászattól: rendszeresen nyújt be vadászattal kapcsolatos törvénymódosításokat és a vadászattal foglalkozó Safari Club International elnökét sem egy vadászházban, hanem a Parlamentben fogadta. 

De szerinte a milliós ajándékutak nem befolyásolják a törvényhozói munkáját, mert amikor ezekre rábólint, egyből magánemberré változik. 

A saját párttársa nem kezdeményez ellene eljárást 

A Transparency International Magyarország még a svédországi vadászat miatt kérte a parlament mentelmi bizottságát, hogy indítson vagyonnyilatkozati eljárást Semjén ellen, csakhogy ezt a KDNP-s Hargitai Jánosnak, a testület elnökénet kellett volna jóváhagynia, aki végül megkímélte a pártelnökét a vizsgálattól. Hargitai arra hivatkozott, hogy mivel Farkas József magánszemélyként ajándékozta meg Semjént a vadászutakkal, minden rendben. A 24.hu nemrég olyan dokumentunokat szerzett meg, amik arra utalnak, hogy nem személyesen Farkas, hanem a vállalkozása állhatta a költségeket, ami után Semjénnek adót kellett volna fizetnie. 

(A címlapkép illusztráció, Kiss Bence készítette.)