Az iskolaigazgatók egymás között osztották szét a beiratkozásra váró gyerekeket Pestszentlőrincen

oktatás
2018 július 05., 13:14
comments 89

Jogsértő módon járt el egy iskola, amikor helyhiányra hivatkozva nem vett fel egy körzetébe tartozó gyermeket, a fenntartó pedig ezt nem vizsgálta ki megfelelően - állapította meg az alapvető jogok biztosa. A konkrét esetet megvizsgálva azonban Székely László ombudsman egy aggályos gyakorlatra is felhívta a figyelmet:

az igazgatók az adott kerületben - személyes adatokat felhatalmazás nélkül továbbítva - "szétosztják" egymás között a tankötelessé váló gyermekeket.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: egy apa fordult az ombudsmanhoz, panaszbeadványában a körzetes iskola és annak fenntartója döntéseit sérelmezte.

A férfi a körzetes iskolába kérte gyermeke felvételét, de ott helyhiányra hivatkozva elutasították. Javasolták neki, hogy gyermekét a kerület egy másik iskolájába írassa be, és a gyerek adatait továbbították is a másik iskolának. 

Az apa szerint a körzetes iskola azért nem akarta felvenni gyermekét, mert beszédhibája miatt a beíratáskor folyamatban volt a szakértői bizottsági vizsgálata.

Az ombudsmani jelentésből kiderül, hogy két XVIII. kerületi, pestszentlőrinci iskoláról, a Bókay Árpád Általános Iskoláról és az Eötvös Lóránd Általános Iskoláról van szó.

Az elutasító határozattal szemben az apa a fenntartóhoz, a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz fordult, amely bekérte a már elkészült szakértői bizottsági véleményt, majd helyt adott a szülői kérelemnek. Az apa azért sérelmezte a fenntartói döntést, mert az nem minősítette jogellenesnek a helyhiányra hivatkozó elsőfokú határozatot, csak a beszédhiba megállapításának hiányában tartotta megalapozatlannak

Az ombudsman szerint azonban a körzetes iskolának a felvételnél csak azt kell vizsgálnia, hogy a jelentkező gyermeknek a körzetben van-e lakóhelye vagy az állandó tartózkodási helye, és fennállnak-e a tankötelezettség megkezdéséhez szükséges feltételek. A jelentés szerint a körzetes iskola nem vizsgálta, hogy megvannak-e ezek a feltételek, a jelentkezést helyhiányra hivatkozva utasította el, ezzel megsértette a gyermek oktatáshoz való jogát

Pedig a kötelező felvételnek éppen az a lényege, hogy mindig legyen olyan iskola, amely biztosítja a tankötelezettség teljesítésének helyét, ezért a helyhiányra hivatkozás az ombudsman szerint nem értelmezhető.

Meg kellett jelölni egy B-iskolát

A sztori itt kezd fokozódni.

Az ombudsman a tények alapján feltételezte, hogy a körzetes iskola az elutasító döntésében előre valószínűsítette a gyermek sajátos nevelési igényét (azaz a beszédhibát), ezért jelölte meg beiskolázásra a kerület egy másik iskoláját. Az iskola igazgatója a kerületi beiskolázási értekezletre hivatkozott, amelyen az iskolák igazgatói és helyetteseik megbeszélték a kerületi gyermekek beiratkozásának módját. Ennek lényege - amit a másik iskola igazgatója is megerősített -, hogy a szülők egy általuk preferált iskolába jelentkeznek gyermekükkel, és lehetőségük van megnevezni másik intézményt is, amelyet elfogadhatónak tartanak. 

Az alapjogi biztos megállapította, hogy a jogállamiság elvével és a szülő neveléshez fűződő jogával összefüggő súlyos visszásságot okoz, hogy az iskolák a szülőktől nyilatkozatot kérnek arról, a kötelező felvételt biztosító iskolán kívül mely másik iskolát tartják még elfogadhatónak.

Hasonlóképpen aggályos, valamint az információs önrendelkezési jog sérelmét idézi elő, hogy a kerület iskoláinak igazgatói - a szülői nyilatkozatra tekintettel vagy akár azt figyelmen kívül hagyva - egymás között "szétosztják" az iskolákba jelentkező gyermekek felvételét és a gyermekekre vonatkozó adatokat is megosztanak egymás között.

Az ombudsman jelentésében a szülői kérelem fenntartói elbírálását érintően is visszásságot állapított meg. A vizsgálat feltárta, hogy a fenntartó határozata a jogszabálysértő eljárás helyett tévesen érdeksérelemre hivatkozott.

Székely László aggályos mulasztásnak minősítette azt is, hogy

a fenntartó egyáltalán nem vette észre az iskolák által kialakított, az alapvető jogállami követelményeket sértő "beíratási" gyakorlatot.

A Klebelsberg Központ elnökétől kérte, hogy folytasson le átfogó országos vizsgálatot és ennek alapján intézkedjen a hasonló törvénysértő, a jogbiztonság követelményével ellentétes, alapjogilag aggályos gyakorlat felszámolására. Az alapjogi biztos a konkrét ügyben a fenntartó eljárását is kezdeményezte. Továbbá azzal kereste meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, hogy tekintse át, biztosított-e az érintett gyermekek és szülők személyes adatainak védelme az általános iskolai felvételiknél, beíratásoknál. (AJBH, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.