Elon Musk mérnökei próbálnak segíteni a barlangban rekedt thai gyerekeken

Elon Musk amerikai nagyvállalkozó két cégétől mérnököket küld a thaiföldi barlanghoz, hogy kiderítsék, tudnak-e valamilyen módon segíteni a két hete bennrekedt fiúk kimentésében, a FIFA pedig meghívta a gyerekeket a moszkvai világbajnokság döntőjére.

Elon Musk pénteken Twitter-üzenetekben tudatta intézkedéseit azután, hogy egy twitterező szemére vetette: nem tesz eleget a barlangban rekedtek kiszabadításáért.
A Tesla-vezér 

Boring nevű cége járatos az alagútfúrásban, nagyon fejlett radarja van földrétegek vizsgálatához. 

Szakemberei azt ötlötték ki, hogy egy légjárat fúrásával ki lehetne menteni a Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diákot és edzőjüket.

Fotó: YE AUNG THU/AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteken levelet küldött a thaiföldi labdarúgó szövetségnek, mély együttérzéséről biztosítva a gyerekek és edzőjük családjait, egyúttal meghívta a barlangban rekedt gyerekeket Moszkvába, a jelenleg zajló labdarúgó világbajnokság döntőjére, amely július 15-én lesz. A fiúk - focisták lévén -, rendszeresen kérdezősködnek a rájuk vigyázó búvároktól a vb történéseiről.

A búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban tervezett több kilométeres mentési útvonal mentén. A mentésbe önkéntesen bekapcsolódó dán búvár, Ivan Karadzic a nehézségeket jellemezve a dpa német hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy a kifelé vezető járatok "helyenként olyan szűkek, hogy le kell venni a magukra öltött oxigénpalackot, és maguk előtt átttolni a szűkületen". Szavai szerint ezt a problémát csak valamilyen speciális búvár felszereléssel lehetne áthidalni.

(MTI/Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.