Elon Musk mintha kissé beleőrült volna, hogy végül nem kellett a thaioknak a minitengeralattjárója

külföld
2018 július 11., 06:05
comments 351

A barlangban rekedt thai gyerekek drámája még csak kibontakozóban volt, amikor a twitteruniverzum Elon Muskhoz fordult segítségért. Ha pedig a Twitteruniverzum kéri, Musk felel.

Első válasza még igazán szerény volt:

link Forrás

"Gyanítom, hogy a thai kormány ura a helyzetnek, de boldogan segítek, ha van rá módom" - írta.

Elon Musk minitengeralattjárójának tesztelése egy medencében, ahol rudakkal próbálták szimulálni a barlangi körülményeket. A thai barlang, amiben a gyerekek bennrekedtek, a legszűkebb pontján mindössze 38 centi átmérőjű.
photo_camera Elon Musk minitengeralattjárójának tesztelése egy medencében, ahol rudakkal próbálták szimulálni a barlangi körülményeket. A thai barlang, amiben a gyerekek bennrekedtek, a legszűkebb pontján mindössze 38 centi átmérőjű.

Aztán munkához is látott, de úgy, ahogy csak ő tud. Mindent félredobva mérnökeivel kifejlesztetett egy eddig nem létező eszközt, a gyerekek méretére szabott minitengeralattjárót, amit azon nyomban le is gyártatott és tesztelt, majd el is ment vele Thaiföldre.

link Forrás

Ez, mondjuk ki, lenyűgöző teljesítmény volt. Ha itt véget ért volna a sztori, mindannyian boldogok lehetnénk.

De persze nem ért itt véget.

Mire Musk tengeralattjárója a helyszínre ért, már javában folyt a heroikus mentőakció. A mentést vezető Narongsak Osatanakorn, a helyi kormányzó, aki a mentés ideje alatt lemondott posztjáról, visszautasította Musk ajánlatát, mondván "bár az eszköz technológiailag szofisztikált, nem igazán illeszthető bele küldetésünkbe".

link Forrás
link Forrás

Elon Musk agya pedig ettől a szemünk láttára leolvadt. A maga gyakran pökhendi stílusában előbb kioktatta a bravúros mentőakciót megszervező és levezénylő Osatanakornt, hogy "nem is szakértője a témának", majd még azt is hozzátette, hogy Osatanakornt "pontatlanul nevezik a mentés irányítójának", helyesebb volna "volt thai tartományi kormányzónak nevezni".

link Forrás

Ezután közölte, hogy "a barlangban készült felvételek elemzése, illetve a SpaceX tervezőivel és búvárokkal folytatott beszélgetései" során arra jutott, hogy a minitengeralatjárója "igenis képes lett volna megtenni a teljes utat" amit bármikor kész demonstrálni is. A tengeralattjárót amúgy Thaiföldön hagyja "hátha szükség lesz még rá a jövőben". (Via The Guardian, Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.