Akkora antiszemitát neveztek ki az MTV kultúrcsatornájának élére, aki ellen Erdő Péter esztergomi érsek is levélben tiltakozott

Média
2018 július 16., 11:44
comments 459

"Siklósi Beatrix (...) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására"

Ezt nem a Helsinki Bizottság, a zsidó világkongresszus, valamelyik magyar baloldali vagy liberális lap vezércikke vagy egy ellenzéki párt mondta, hanem a magyarországi történelmi egyházak vezetői, úgyis mint Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András közösen írták le egy 2014. decemberében az MTVA akkori vezérigazgatójának küldött levélben. Az egyházfők azért fogalmaztak ennyire szokatlanul keményen, mert megrémültek attól, hogy a közmédia Siklósi Beatrixot nevezte ki a vallási, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztőjének. 

Az, hogy a főpapok nem a levegőbe beszéltek, abból a tényből is világos, hogy a kompromisszumra egyébként sohasem hajló közmédia ezek után módosította a munkakörét és elvette tőle a vallási műsorokat, így Siklósi végül a nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztőjeként dolgozott tovább.

Mostanáig.

Az imént ugyanis közleményt kaptunk az MTVA-tól, miszerint Siklósit nevezték ki a szűk két éve alapított  M5 Kulturális csatorna igazgatójának.  A közlemény szerint 

a következő időszak legfontosabb feladata, hogy az M5 nemcsak értékes felülete, hanem meghatározója is legyen a magyar kulturális életnek, s mellette az oktatási és ismeretterjesztő televíziós produkcióknak.

Siklósi Beatrix az elektronikus mellett a közösségi médiában is aktív, amennyiben folyamatosan osztott meg antszemita, rasszista és összeesküvés-elméletes tartalmakat.

2003-ban részben azért szüntette meg a köztévé az Éjjeli menedék című műsorát, mert abban bejátszotta a hirhedt holokauszttagadó, bíróságon többszörösen elítélt, Ausztriából kitiltott antiszemita brit történész, David Irving egyik magyarországi sajtótájékoztatóját, amiben az 1956-os forradalmat zsidóellenes felkelésként állította be, ami során a munkások a "zsidókormány" ellen lázadtak fel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.