Nincs többé ingyen ebéd a Facebook központjában

TECH
2018 július 24., 20:00
comments 203

A Facebook idén ősszel fog egy új központba költözni, a San Francisco-i öböl déli végén fekvő Mountain View városában. A költözéssel egy komoly változás is be fog állni a világ egyik legismertebb techcégének életében: szakítva a Szilícium-völgyben ismert szokásokkal, a vállalat többet nem adhat ingyen ebédet az épületben dolgozó mintegy 2000 alkalmazottjának. 

Ez nem a Facebook saját döntése: Mountain View önkormányzata döntött úgy, hogy az apró városba költöző cégek többet nem biztosíthatnak teljesen ingyenes ellátást munkavállalóiknak a székházaikon belül. A döntéssel a helyi vállalkozókat segítenék. Erről amúgy még 2014-ben született döntés a helyi képviselő-testületben, csak akkor kevés figyelem jutott rá, hiszen még évek voltak hátra a Facebook központjának elkészültéig. 

A városban működő éttermek korábban már panaszkodtak amiatt, hogy a város legnagyobb foglalkoztatója, a Google ingyenes étkezést biztosít, ezzel pedig árt az üzletüknek. Erre született válaszként a módosítás, ami az újonnan érkező cégeket érinti. 

Az új szabályozás értelmében a vállalkozások épületein belül a cégek az ebédeket maximum az ár 50 százalékáig támogathatják, teljesen ingyenes étkezést pedig csak akkor biztosíthat a Facebook, ha azt az alkalmazottak mások számára is elérhető, városi étteremben fogyasztják el. 

A törvényalkotásban résztvevő egykori polgármester, Michael Kasperzak elmondása szerint a lépés arról is szólt, hogy nem akartak egy 370 ezer négyzetméteres irodaházat a városban, amiben olyan emberek dolgoznak, akik sosem hagyják el az épületet. És ha már van ez a rakás éttermük, akkor azt szeretnék, hogy ez egy sikeres egymásra találás legyen. Ha pedig a Facebook fizeti majd a munkavállalók kinti ebédjét, az teljesen rendben van szerintük. A környező boltosok és éttermesek természetesen elégedettek, szerintük számos apró vállalkozás fog így jól járni. 

A városban nemcsak a Facebook ellen léptek fel, a Google például nyitotta ki végül a campuszát, így az ott lévő étterembe ma már bárki bemehet. A Google ráadásul hamarosan újabb építkezést tervez a környéken, így várhatóan az új szabályozás akkor már rájuk is érvényes lesz. (SFChronicle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.