Világhírű feminista professzort függesztettek fel zaklatási ügy miatt

ÉLET
2018 augusztus 14., 09:58
comments 634

A New York University (NYU) felfüggesztette a tanévre Avital Ronellt a német- és az összehasonlító irodalomelmélet professzorát, miután egy 11 hónapos vizsgálat végén arra jutottak: szexuálisan zaklatta egy diákját.

A szereplők:

  • Avital Ronell, 66 éves, világhírű, leszbikus feminista professzor
  • Nimrod Reitman, 32 éves, meleg férfi diák

A jelentés, amit a New York Times ismertetett, arra jut, a nő három éven át zaklatta a férfit. Reitman elmondása szerint a nő csókolgatta és fogdosta, egy közös útjukon az ágyába húzta, rendszeresen szexuális tartalmú üzeneteket írt neki, és azt mondta, csak akkor dolgozik vele együtt, ha viszonozza ezt. A vizsgálat szerint ezzel alapvetően változtatta meg azt a környzetet, amiben a férfinak tanulnia kellett volna.

Ronell tagadja, hogy zaklatta volna a férfit. Szerinte a közöttük zajló kommunikáció két felnőtt között zajlott, egy meleg férfi és egy homoszexuális nő között, akikben „közösek az izraeli gyökerek, és mindketten szeretnek pezsgő és campy módon kommunikálni”. Ezt pedig szerinte a férfi is buzdította, és szívesen vett részt benne.

Az alapsztori ismerős lehet számos #metoo-történetből, a felállás viszont egyáltalán nem szokásos. És van még egy csavar: az egyetem döntése után prominens feministák (köztük Judith Butler) levelet írtak az egyetmnek.

De most éppen, hogy a megvádolt védelmében.

Azt írták: bár nem ismerik a jelentés pontosan tartalmát, mindannyian dolgoztak szorosan együtt Ronell professzorral. „Mindannyian láttuk, hogy milyen a kapcsolata a diákjaival, és közülünk van, aki tudja, hogy ez az illető rosszindulatú kampányt indított ellene.”

A levél középpontjában az áll, milyen hatással lehet az ügy a professzor megítélésére.  Vagyis egészen olyan hangulata volt a levélnek, amilyet korábban megvádolt férfiak védelmében írtak mások.

Mind Ronell, mind támogatói érvei között ismerős elemek jelennek meg: miért tartott ilyen sok ideig, hogy a férfi jelentkezett, és miért maradt ilyen intim a kapcsolatuk, ha közben rosszul érezte magát. Reitman ugyanis két évvel azután nyújtotta be a panaszt, hogy diplomát szerzett az NYU-n.

Reitman elmondása szerint félt a professzortól, és attól, hogy hatalma van felette, Ronell szerint viszont a férfi akarta folyamatosan, hogy rá figyeljen.

Ronell támogatói szerint csalódást keltő, hogy épp egy feminista professzor ellen használnak egy olyan típusú vizsgálatot, amit leginkább a nőket érő zaklatási ügyek miatt hoztak létre. A New York Times cikke szerint viszont a történet azt mutatja meg, hogyan reagálnak prominens feministák, amikor épp olyasvalakit ér a vád, aki egy közülük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.