A Google még akkor is követ, amikor kifejezetten nem akarod

tech
2018 augusztus 17., 03:19
comments 188

A Google akkor is rögzíti egy telefon, vagyis a felhasználója helyadatait, ha az kifejezetten letiltotta ezt a szolgáltatást a Google térképes applikációjában, írja az AP a Princeton Egyetem kutatóira hivatkozva. Az egyetem egyik kutatója logokkal bizonyította, hogy bár ki volt kapcsolva a helyadatai rögzítése a telefonján, a Google más applikációi gondosan rögzítették azokat, így aztán simán rekonstruálható volt, hogy merre járt.

Gunes Acer, a kutató így vissza tudta nézni, hogy pontosan merre járt a megelőző napokban.

A Google minderre azzal reagált, hogy el kell olvasni az apróbetűs részeket a leírásban. A térképben ugyanis hiába tiltjuk le a nyomkövetést, ha más alkalmazások rögzíthetik a helyadatokat. Ezeket egy másik menüpontban, a Web and App Activity nevűben kell tiltani, mert alapbeállításként amúgy engedélyezve van.

Ennek részben praktikus okai vannak, mert a Google más szolgáltatásai, például az asszisztens így tud személyre szabottan, a felhasználó tartózkodási helye alapján ajánlásokat tenni.

Ha valaki nem szeretné, hogy a Google birtokolja a helyadatait, az kattintson át most az AP oldalára, ahol részletesen leírják, hogy mit és hogyan kell beállítani, illetve azt is, hogy hogyan lehet törölni a már rögzített adatokat. Röviden:

  • lépj be a myactivity.google.com oldalra, és ott az "Activity Controls" menüpontban tiltsd le a Location History-t és a Web and App Activity-t is;
  • ha Iphone-os vagy, akkor a Google Maps appban kell átálítani a helyrögzítést "While Using" beállításra, így a helymeghatározás csak használat közben működik. Azt, hogy más appok rögzítsék az adatot, a Beállítások - Privacy - Location Services menüpontban lehet beállítani.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.